2014 yerel seçimleri

2009 seçimlerinde manzara şuydu:

istanbul: akp %44.2, chp %37, mhp %5.1, saadet % 4.9, dtp %4.6, dsp %1.4
ankara: akp %38.5 chp %31,5 mhp, %26.9

açıkçası 2014 seçimleriyle ilgili güvenilir bir anket yok, anket dediğin şey zaten doğru bir denek grubuyla yapılmazsa yalnış sonuç verir. zaten yapılan anketlerin de tarafsızlığı oldukça şaibeli bir konu. o yüzden somut gerçekler üzerinden gidelim yani 2009 seçim sonuçları *

istanbul'da sarıgül'ün gerçekten de seçimi alması çok uzak görünmüyor. gelecek seçimlerde akp ufaktan kan kaybedecek, cemaatçi olan seçmen kitlesi oy vermeyecek. ancak sayılarının düşündüğünüz kadar çok olduğunu da sanmayın. çok çok %2'lik bir kaybı olur akp'nin. cemaat cephesinden. bir de akp'den çekilen özgürlükçü pişmanların oyları var. * ancak onların da harikalar yaratacağına ihtimal vermiyorum en iyi ihtimalle %1.5'tir sayıları. ve bu grubun oylarının çok az kısmı chp'ye eklenecek, oyları hdp'ye falan gider. yolsuzlukları, faşizmi ya da iftiraları görüp akp'ye oy vermekten vazgeçecek akp'li sayısı ise % 0.

yani bu durumda akp en iyi ihtimalle % 41'e falan düşer.

gelelim cehape zihniyetinin oy durumuna. chp'nin ufak tefek saçmalıklarını saymazsak şu an kaybettiği bir kitle yok denebilir. ve dsp'ye giden şişli oyları sarıgül'e eklenecek bu sefer. yani bu da oyunu %38.5'e çıkarır. açıkçası chp'den pek hazzetmese de sarıgül'ü umut ışığı olarak gören insanlar var ve akp'den dönen özgürlükçülerin bir kısmı chp'yi destekleyecek. işte asıl onların oyu bu seçimin kaderini belirleyecek eğer bu oran %2.5 üstüne çıkarsa seçim sonucunu küsüratlar belirleyecek.

bu konuyu açmamın sebebi biraz da buydu sevgili yazarcanlar. biliyorum ne chp'yi ne de sarıgül'ü o kadar çok sevmiyorsunuz ve sizi temsil ettiğini düşünmüyorsunuz. ben de sizinle hemen hemen aynı fikirdeyim. desteklemek istediğiniz partiler var ve seçimlerde onları desteklemek istiyor da olabilirsiniz. tabiki karar sizin ama bu konuda fikrimi söylemeden edemeyeceğim: oy vermeden önce bir önceki seçime bakarak şehrinizin profilini çıkarın. oyunuzu ona göre kullanın. diğer şehirlerde durum ne bilmiyorum ama istanbul'da akp virüsünden kurtulmak gayet mümkün görünüyor. * oyunuzu mhp'ye ya da hdp'ye vermeden önce 2 kere düşünün ve kendinize şu soruyu sorun "akp'yi bu şehrin başında görmek istiyor muyum istemiyor muyum?"


ben elimden geldiğince oyunu mhp'ye ya da hdp'ye falan verecek insanları ikna etmeye çalışıyorum. istanbul'da sonucu küsüratlar belirleyecek çünkü.
istanbul için lgbt adayların sıralamaları açıklanmıştır:

chp lgbt belediye meclis adayları:
çelik özdemir beyoğlu 12. sıra
sedef çakmak beşiktaş 27. sıra
boysan yakar şişli yedek aday

hdp lgbt belediye meclis adayları:
asya elmas kadıköy 2. sıra
ebru kiranci beyoğlu 4. sıra
niler albayrak avcılar 2. sıra
şevval kiliç şişli 2. sıra

konu ile ilgili yoruma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
http://seker-oglan.blogspot.com/2014/02/yerel-secimlerdeki-lgbt-aday-fiyaskosu.html
o bu şu derken bir çok şehir yine akp nin olabilir. bu sebeple akp den kurtulmak için seçmenin iyi düşünüp oy vermesi gerekiyor. çok sevmesek de ve yanlış yönlerinin farkında olsak da akp den kurtulmanın tek yolunun bu seferlik chp ye oy vermek olduğu da görünen bir gerçek.
oy kullanmayacağım seçim.**
ülkenin iyiliği için hiçbir katkısı olmayan seçim.çözüm sandıktan ziyade sokaktadır.insanlarında bu gerçeği görmesi için oy vermemeyi ve akpnin alabileceği en yüksek oyu almasını umuyorum
tabii ki akp alacak gorunen o yolsuzluklarin kimsenin umrunda degil daha da kotusu karsilarinda kilicdarogluyle bahceli var o ikisinin karsisinda ben bile yuzde 15 alirim
şu an için adaylar hakkında bilgi sahibi olmasamda, onların listede olduğunu bilmek bile huzur ve başarı hissi vermiştir.
istanbul için konuşmam gerekirse sırrı süreyya önder gerçekten de istanbul'daki tek elle tutulur aday, hangi tarafından tutarsanız tutun durum böyle. adamda vizyon desen var, delikanlılık desen var, vicdan desen var, zeka desen var. var oğlu var işte daha ne diyeyim. keşke önder ve sarıgül ile burun buruna gidiyor olsaydı*, oyum kesinlikle ona giderdi. maalesef oyum sarıgül'e gidecek, sarıgül'ün saçından bile nefret ediyor olmama rağmen oyumu ona vereceğim. bu konuda haksız bir bakış açısına sahip olduğumu iddia edebilirsiniz ama önce bir savunmamı dinleyin:

önümüzdeki 4 yıl beni öyle böyle korkutmuyor. olacak şeylerin matematiğini yapıyorum sürekli ve akp'nin istanbul'u almasıyla yazılabilecek en iyi senaryo bile oldukça kasvetli. şu ana kadar gördüğümüz şeyin adı diktatörlükse önümüzdeki 4 yıl boyunca göreceğimiz şeyin adı kıyım olacak. her seçimde arsızlık, kibir ve tanrı kompleksini biraz daha cilalayan rte önümüzdeki 4 yıl içinde korktuğumuz her şeyi bir bir gerçekleştirecek, gölgemizden bile korkar hale geleceğiz. bu adamın bu kadar ileri gidebiliyor olmasının yegane sebebi ve dayandırdığı bütün argümanlar "milli irade" de kilitlenip duruyor ve bu adamı durdurmanın tek yolu sırtını dayadığı "milli irade" şeysinin elinden yavaş yavaş kayıp gittiğini bilmesidir. bunu türkiye genelinde yapmak oldukça zor ama istanbul ankara gibi bir şehri kaybetmek gitgide patlayan egosunu söndürmek için yeterli olacaktır zaten. açıkçası şu sıra umrumda değil kimin aldığı, chp alsın, mhp alsın, hdp alsın hatta liberal parti midir nedir o alsın o da umrumda değil, yeterki akp almasın.

derdimi anlatabildiysem eğer ve eğer siz de aynıdertten muzdaripseniz size de benim yaptığımı yapmanızı öneririm. önerim de şu: yaşadığınız şehirde akp'yi devirmeye en yakın parti hangisiyse ona verin oyunuzu.
illere göre hangi partiye oy verilmeli ki akp o illerde kaybetsin şeklinde bir analiz yapılmıştı. google da araştırıp eklerim. burada partiden çok akpnin zihniyetinden kurtulmak için hangi ilde kime oy verilmeli sorunun cevapları aranmış. iddiası olmayan parti ve kişilere oy vermek akpnin ekmeğine yağ süreceğinden bu seçimlerde akıl fikir ihsan etmek gerekli. yoksa bu dikta çok daha ileriye gidecek. korkulan başa geldiğinde geriye dönüş olmayacak.

-------------

oylar bölünmesin
akp ye karsı hangi il de kim öndeyse ona oy vereceğim diyenler için gelsin.

bu konuda gidin bu partiye oy verin demiyoruz.

bu partiler akp'nin oylarına en yakın olanlar diyoruz.

zaman birlik zamanıdır

türkiye genelinde cemaat ve akp karşıtıyım diyen tüm vatanseverler nerede kime oy vermeli?
bazı büyükşehirler son anketlere göre düzenlendi. güncel ve tüm il ve ilçelere uyarlanmış son hali yapılarak seçime en az 2 hafta kala tüm muhalif vatanseverlere her koldan ulaştırılması dileğiyle...

istanbul chp
izmir chp
ankara chp
adana mhp
antalya chp
balıkesir mhp
eskişehir chp
bursa chp
sakarya chp veya mhp hangisi öndeyse
kocaeli chp veya mhp hangisi öndeyse
kayseri mhp
mersin chp
gaziantep chp
samsun chp veya mhp hangisi öndeyse
erzurum mhp
aydın chp
manisa chp veya mhp hangisi öndeyse
muğla chp



maraş mhp
ordu chp
trabzon chp
tekirdağ chp
hatay chp

kaynak: paylaşım deposu (facebook)
önemli olanın akp iktidarına son vermek değil, halkı bilinçlendirmek olmalıdır. gerçekçi olan her t.c vatandaşı üç ay içinde akp'nin iktidarı sandıkta bırakmayacağını bilir. recep tayyip erdoğan'ın imajı her ne kadar son olaylarda sarsılmış gibi görünse de arkasında onu allahın sıfatlarıyla eş tutmuş bir seçmen kitlesi bulunmaktadır. işte bu sebepten ötürü doğru bilgi ne kadar çok seçmene ulaşırsa bence o 2014 yerel seçimleri için mutlak zafer olacaktır.
ülkeyi kimin yöneteceğinden ziyade bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini belirleyecek sosyal bir deney
(bkz: kanlı mı olacak kansız mı)
akpnin bir kaç kalesinin gideceği seçim olacaktır.bu kadar güç müptelası bir adamın oteritesi sarsılınca neler yapabileceğini tahmin etmek dehşet verici.yeni yeni düşmanlar uydurup halkı iyice bölecektir.inşallah bu seçim saçmalığı kansız sonuçlanır.
lgbtler kime oy verecekler şeklinde bir anket düzenlenmiş.

http://strawpoll.me/1311131
gönül ister ki en özgürlükçü, akılcı olanına, insana değer verenine oy verelim. fakat araki bulasın. insan akp haricinde başka bir partinin çıkmasını istiyor ve her ne olursa olsun razı geliyor. her zamanki gibi kötünün iyisine oy vermek durumunda kalacağız. fakat oy verilmediği takdirde de akp ile yola devam edip ülkeyi nerelere sürükleyeceğini izleyeceğiz.

bu seçimlerde asıl gözlerden kaçan şey ise büyükşehir belediyeleridir. artık büyükşehir belediyeleri kent bazında olmaktan çıkartılıp tüm il sınırları olarak genişletilmiştir. yani 200-300 km uzaklıkta bile olsa il sınırları içerisinde olan * irili ufaklı tüm yerleşimler büyükşehir belediyesi için oy verecekler. bu seçimle birlikte bu nitelikteki belediyelerde il özel idareler kaldırılarak, bütçelerini ankaradan bir nebze bağımsız, kendileri konrtol edebilecek. akp bu sistemi federal devlet ve eyalet sistemine geçiş gibi göstermeye çalışsa da, aslında büyükşehirlerin kontrolünü eline geçirerek, ülkedeki belediye bütçelerinin de çoğuna hükmetmeyi istemiştir. mesela istanbul için düşünüldüğünde, sahip olacağı gelir orta ölçekli bir avrupa ülkesi ile yarışır vaziyette olacak. diğer büyükşehirlerde bu düzenlemeyle kendilerini idare etme fırsatına sahip olacaklar. bu geliri akp elde ettiğinde neler neler olacağını düşünmek ister misiniz?


şimdi bu durumları düşünmez ve vay efendim bölücü kazanacak, vay efendim faşiste mi oy vereceğim, o dönek partiye mi oy vereceğim demeyi bırakmazsanız; yine aynı tongaya düşürüleceksiniz ve tayyip thrones'un senaristleri olarak tarihe geçeceksiniz. sanırım bu nedenle akp haricinde hangi parti güçlü ise onda yoğunlaşmaktan başka çare kalmadı. isterseniz küfür edin ama durum bu kadar vahim. hatta bir de şu bakış açısından düşünün. gezi olaylarında akp haricindeki neredeyse tüm düşünceler canla başla bir araya gelebildiyse, bunun ondan eksik kalan yanı nedir? diğer partilerde kısıtlı da olsa bir iletişim var şu anda. peki ya aklındakini yapmak için kimseyi sikine takmayan akp nin eline düşerseniz daha mı hayırlı olacağını sanıyorsunuz.

unutmadan akp'nin yaptırmış olduğu anketler diye söylenen bazı iyimser anketler dolaşmaya başladı. gerçektende iyimser çünkü abbas güçlü ile genç bakış programında, seçim gözlemcisi olarak görev yapan avukatın söyledikleri düşünülünce bu anketleri dikkate almak mümkün değil. hele hele çevremdeki üniversite öğrencilerine bakınca biraz daha umutsuzluğa kapılıyorum. çünkü nufuslarını üni.de yaşadıkları yere aldırmadıkları için neredeyse bu gençlerin yarısı oy kullanmayacak. malesef hal böyleyken oy verdiğimiz sandığı sıkı sıkıya takip edip, birlikte hareket etmekten başka pek bir seçeneğimiz yok.

bu kadar bahsini ettiğim anket burada: http://www.secimanketleri.net/secim-anke...
seçim gözlemcisi avukatın izlenimleri :

eğer sandıktan akp'nin aleyhine sonuç çıkarsa bu kesinlikle chp'nin, mhp'nin, hdp'nin ya da bdp'nin zaferi değildir. sadece ama sadece türkiye'de yaşayan duyarlı insanların zaferidir. hatta bana sorarsanız chp, mhp, hdp, bdp sayesinde değil bunlara rağmen alınmış bir zaferdir.
1 oyumu verdiğim seçimdir.
sonuçları cemaatin kanallarından izleyerek zevkten dört köşe olduğum seçim :) çok değil 2 yıl öncesine kadar seçimler hakkındaki tavırlarıyla şimdiki tavırları,yüz ifadeleri tebessüm ettiriyor.
yolsuzlukları ve sonuçları ile şaşırtmayan seçimlerdir. demek ki neymiş bu iş chp kafasıyla, kemal kılıçdaroğlu yla olmazmış.
valla tayyip erdoğan'ı tebrik etmek gerekiyor. mahçup mahçup oy kullandılar, geçip karargahlarında ne yapacaklarını iyi çalıştılar. her zamanki gibi türkiyede belli kritik noktalarda elektrikler kesildi ve o zamana kadar başa baş giden seçim yarışında fark açıldı.

bugün oy sandığıma kaç kere gittiğimi hatırlamıyorum. sonucu alabilmek için sayımları izledim, 9'a doğru sonuçları aldık ve paylaştık. kendi oy verdiğim yerde sonuç çıkana kadar bekledim ve sonuçtan eminim. fakat asıl ilginç olanı o kadar gidip gelmeme rağmen bir tane bile chp gözlemcisi görmedim. mhp gözlemcilerini de ara sıra gelip gittiklerini gördüm. sonuçta ayan beyan belli edemezler kendilerini ama sandıkta ve sayımda bu kadar vakit geçirince insanlar birbirlerini anlıyor elbette. orada elinde tablet bilgisaylarla sayımı an ve an izleyen akp'liler vardı. birde gerçek sonucu öğrenmek, usülsüzlüğü tespit etmek isteyen gönüllü hdp'liler vardı. kendi sandığımda kimsenin bir usülsüzlük yapmadığına eminim. imkan yaratılsaydı yaparlardı belki bilemem. belkide il seçim kuruluna gidene kadar peşini bırakmamalıydık. kim bilir bu da benim günahım oluyordur.

bu işi birlikte baştan sona takip ettiğim bu insanlar canla başla çalıştılar, çabaladılar ey ahali. sonuç elde edebilmek için inandıkları için ve bunu gerçekleştirmek için çalışıyorlardı. şimdi bir de türkiye geneline bakıyorum. yine böyle çalışan insanlar vardı elbette. bu kadar haber çıkması onların sayesinde. fakat kabul edelim ki çoğunluk sayımı 7 de televizyondan rahat koltuğundan izledi olanı biteni. pek kimse sandığına gidip neler oluyor diye bakmadı bile.

insanlar gerçekten inandıkları için her yolu deneyerek zafere ulaştılar. tebrik etmemiz gerekiyor. hatta hdp ve bdp diye hor görülenler sandık çuvallarını takip edip, insan zinciri oluşturarak, güvenle il seçim kuruluna teslim edilmesini sağladılar. bir çoğumuz ise evde 7 de açıklanan sonuçların televizyonumuzdan izleyerek küfür ettik durduk. yani kısacası gezi ruhu bu seçimlerde bazı miskin geziciler sayesinde zedelendi. şimdi o zebellah bu konuda neden gezi ruhunu aşağılıyor daha iyi anlayabiliyorum.

not: kendi perspektifimden genellemelerdir. oyunu takip eden herkese teşekkürler ve geçmişler olsun...


http://twitter.com/Gayriahlaki/status/45...
  • /
  • 2