2015 genel seçim tahminleri

akp = %39 - %45 bandı (hdp barajı geçerse 330 milletvekili geçmezse 397 milletvekili)
chp = %20 - %25 bandı (ulusalcıların ayrı ayrı partiler kurması, cemaati fazla savunması ve iç sorunlarından kaynaklı milletvekili sayısı biraz düşecektir, hdp'nin barajı geçip geçmemesi pek etkilemez efendim)
mhp = %13 - %15 bandı (pek durağan ve eski siyaset argümanlarıyla hareket ettikçe eriyecek partidir, oylarını akp'ye kaptıran bir numaralı partidir ayrıca)
hdp = %9 - %13 bandı (şahsıma göre avrupada olsa %60 oy olacak parti tüzüğü vardır, ama ortalama türk vatandaşına göre ağzıyla kuş tutsa, mars gezegenini alıp türk bayrağı dikse ya da yeni yaşanılacak bir gezegen bulup adını türkiye de koysa bölücü damgasını yemiş partidir, o yüzden hdp zihniyeti gerekli ama bu ülke insanına gereksizdir. barajı aşarsa ne ala umarım aşar akp millet vekili sayısını etkili biçimde düşürür, aşmazsa da hep umut vaat eden parti olarak kalır umarım. )

hadi bakalım ayısözlükcüler sizin tahminlerinizi görelim.

edit1: şaka maka çevremin %80'i hdpye oy verecektir ki içlerinde azılı kemalist, akpden şaşmayan mütedeyyinler, hayatı boyunca oy vermemiş parlementer sistem karşıtları, chp'li kürtler(seküler laik kürtler - bizim sülale gibi). belki de şans eseri benim çevrem için geçerlidir.

edit2: selehattin demirtaş sırf barajı geçelim diye hdpye oy vermeyin sadece lkelerimize bakarak bilinçli oy verin demesine rağmen. barajı aşsın diye oy verenler de var bu arada işte hiç beklemediğim birinin hdpye oy vermesinin açıklaması : kürt değilim türküm, 7 haziran'da satranç oynayacağız. kazanmak için iyi hamle yapacağız. eğer oyunuzu chp'ye verirseniz iktidarın sadece iki piyonunu yersiniz. eğer oyunuzu mhp'ye verirseniz iktidarın sadece bir piyonunu yersiniz. oyunuzu hdp'ye verirseniz iktidarın vezirini devirirsiniz. vezir satrançta en değerli taştır. yüzde on barajını geçmesi için oyum hdp'ye...
akp= %32-37 (hile ve tezgahla)
chp= %20-27
mhp= %12-16

...tüm hilelerine rağmen, bu kez ciddi bir oy kaybı yaşayacaktır akp çetesi.
ve bu seçimlerin kahramanı hdp olacaktır. barajı geçse de geçmese de.
çünkü, anadolu siyasal tarihinde, gezi direnişi gibi nadir bir harekete takoz koymaktan utanmadığı ve akp gibi cumhuriyet yurttaşlığı olgusuna düşman bir siyasal tahakkümle işbirliği yapabildiği halde (sırf öcalanın ve federasyon hatırına), hala gerçek demokrasi için tek umut olmaya devam edebilecek kadrolara sahiptir...
aslında, hdp de gerçek bir sol ve demokratik bir parti değildir benim gözümde.

fakat, kötünün iyisidir ve akp faşizmine darbe indirebilmek için barajı geçmesi büyük önem taşımaktadır.
diyeceksiniz ki, hdp meclise girdiğinde de akp ile ittifak kurarsa ne olacak?
kurabilir, fakat, akp, bir daha hiçbirzaman hiçbir yasayı, faşistçe, dayatarak ve dalga geçerek meclisten çıkarma kolaylığına sahip olamayacaktır!
akp:%45
chp:%25
mhp:%15
hdp:%8
umarım bu tahmin yanlış çıkar da sevinirim
*cafer bu başlıkta sıçana bez getirecekmiş.
akp %37
chp %27
mhp %18
hdp %13
oranlar umrumda degil fakat şurada okuduğum kadarıyla hdp amacına ulaşmış görünüyor. barışçı demokratik ve türkiyeci bir parti gibi görünmeyi gerçekten becermişler. öyle ya teröristlerle kucaklaşan her birinin bilinmeyen ikiziydi. (kimsenin siyasi görüşünü eleştirmiyorum hemen abanmayın)
değerli yazarlarımız ve sözlük müptelası aziz okuyucularımız!

yaşamakta olduğumuz şu kritik günlerde, hem ortamı yumuşatmak hem de soğukkanlı değerlendirmeler yaparak "bilinçli seçmen" rolünü hakkıyla oynamak temel görevimizdir.
bu kapsamda, bence, aşağıdaki noktaları hatırlayarak siyasal tahminler ve değerlendirmeler yapmak ve yeni tutumlar önermek gereklidir:
- burada yazdığımız ve yorumladığımız herşey, kendi gözlemlerimiz ve algılayabildiklerimizle sınırlıdır.
- eğer, birbirimizi etkileyerek yönlendirmek istiyorsak, birbirimizi dinlemeyi ve anlamayı doğru biçimde yapmak zorundayız! yanlış anlamalar veya bilinçli saptırmalarla bir yere varılamaz.
- farklı dünya görüşlerine sahip insanların birbiriyle tartışarak ortak saptamalara ve kararlara varabilmesi, dünyanın en zor şeylerinden biridir. bu başlıktaki, genel seçim tahminleri konusu da, böyle farklı görüşlerin ağırlığıyla her yöne çekilmeye mahkumdur.
- rahmetli cem karaca'nın "sevda kuşun kanadında" şarkısındaki gibi, "demokrasi kuşun kanadında" desek yeridir! öyle ürkektir ve öyle hassas bir yerdedir!
- demokrasi, bilinçli ve bilgili seçmen ister! fanatik, inatçı ve sabit fikirli değil! çünkü, demokrasi, herzaman tehdit altındadır! faşistler, radikaller, troller, tröstler, lobiler,...vb. odaklar arasındaki güç dengesi, maalesef hep demokrasinin aleyhine sonuçlanır...
- bilinçli seçmen, stratejik düşünür! ideolojilere mahkum olmaz; kendi varlığı tüm ideolojilerin üzerindedir, ama, kendi haklarının ve ideolojisinin çıkarlarının peşindedir! dolayısıyla, türkiye gibi korkunç koşulların sıkıştırdığı ve demokrasinin açık-aleni biçimde hedef alındığı rezil ortamlarda, daha duygusal değil, daha mantıklı ve taktiksel düşünmeye ve davranmaya mecburdur!!!
- yukarıda belirtilenler, "fırıldak" veya "dönek" seçmen profilini selamlamak anlamına gelmemektedir! asla! bu ülkede işlenen günahların izi, alınan canların ahı, yenilen hakların kokusu ve yok edilen kurumların cesetleri alnımıza kazılıdır ve sırtımızda yüklüdür! gerçek demokrasiyi yaratıncaya kadar da bunların unutulması veya bağışlanması veya saklanması olanaksızdır!!! bilinçli seçmen, yeri geldiğinde bir terörist, bir asker, bir hakim, bir öğrenci, bir dedektif ve bir öğretmen rolünü oynamayı becermelidir. çünkü, siyasal koşulların oynaklığı, sabit bir rolü ve taktiği ömür boyu kullanmanıza izin vermeyecek kadar değişken ve yavşakçadır!!
- sonuç olarak, dün terörist dediklerimizin teröristliği ortadan kalkmış ya da unutulmuş değildir, fakat, " faşizm tehlikesi ve tehdidi" (ki bir realite olarak donumuza kadar girmiştir), her türlü isyancı ve direnişçiyle ortak cephe kurulmasını gerektirecek kadar korkunç ve tahayyül ötesidir! çünkü, faşizm, sizi, sizin düşman saydığınız teröristlerin konumuna dahil edecek güce ve cüretkarlığa sahiptir! faşizm, sahip olduğunuz herşeyi söküp alabilecek bir canavardır! faşizm, aklınızın ve adınızın kaynağına bile tecavüz edebilecek bir kontrol aygıtıdır! bu nedenle, bilinçli ve akıllı seçmen, faşizme karşı yeni taktikler geliştirebilecek esnekliğe sahip olan zeki bir bireydir!!
akp: %46
chp: %25
mhp: %17
hdp: %12
akp : %44
chp : %26
mhp : %17
bdp : % 9
bu seçimde anadolu partisi, komünist parti ve vatan partisinden de azımsanmayacak bir oy yüzdesi gelecek diye tahmin ediyorum.
akp %42.20
chp % 23.60
mhp % 18.54
hdp % 10,14
bbp+sp % 2,04
diğer % 3,48
gölüm tamamiylen hdp'nin barajı geçmesi yönünde

fakat kediler trafoya girerse;

akp % 49
chp %25
mhp %14
hdp% 8,5
diğer %3,5