efes vs tuborg

iki ezeli rakip,ikisinin de seveni çoktur ve diğerleri diye devam eder.efes bahsi geçen diğer biraya göre daha tatlıdır ama iki senedir glikoz şurubu ihtiva eder, tuborg tam tersi acıdır içimi çoğu damak tadina uzaktır, alışık olmayanları zorlar ama %100 malt* biradır hakkını verir, şu durumda tuborg kazanır.*
ayrıca; (bkz: coca-cola vs pepsi )
an itibariyle efesin açık ara lider olduğu kanaatine vardığımdır

ilerleyen saatlerde efesler bitince ne olur bilemedim,durum eşitlenebilir.
efes pilsen denilen bira bile denilemeyecek biramsının, tuborg golden denilen harika içimlik biranın yanında solda sıfır kaldığı hatta kıyaslamaya bile tutulmaması gereken kıyaslamadır.

glikoz şurubu lan bu,boru değil.sen ki koca ülkenin tek tercih ettiği markayken,sırf ticaret uğruna,ucuz yola kaçıp glikoz şurubu kullanman yakışık alır mı?

(bkz: bi siktir git çay koy)
efes daha ilk şişe/kutuda işemeye yol aldırırken, tuborg rahat beşincide tuvalet yollarını aşındırır. tuborg candır, efesin amına koyim.*
bir zamanlar efes gibisi varmı derdim ama artık ciddi anlamda benim gözümde kalite cıtası efes için düşüş gösteriyor, talebe yetişmek adına mayalanma sürecinde şeker ilavesi yapıldığına dair ciddi dedikodular dönüyor, tuborg damak tadı olarak beni daha tatmin eder oldu.
(bkz: ben onların yalancısıyım)
tuborg'un ligden çekilmesiyle efes'in galip sayıldığı karşılaştırma. *
ikisi de müzik festivallerinde doğru içecek/içki seçiminin farkında olan markalardır.
* turborg'un farkı koyduğu kıyaslamadır
tuborg carlsberg grubu dünyanın en büyük 2. bira üreticisi iken efes dünyanın en büyük 13. bira üreticisidir. fakat türkiye'de efes hem marka imajı hemde pazarlama konusundaki üstün başarısı ile yerli bir marka olarak %80 pazar payı ile çok ciddi bir üstünlük sağlamıştır.
dünyada yaklaşık 40bin çeşit bira vardır. bu da bira üretiminde binlerce farklı lezzet, koku, tat, içerik kombinasyonu anlamına gelir.japonların bira üretiminde en çok kullandıkları ana madde pirinç iken, diğer ülkerlerde arpa, buğday, mısır vs... kullanılır.
gelelim şeker konusuna... tuborg üretiminde birasına şeker katmaz. efes ise biraya şeker katar evet doğrudur. üretim aşamasında biraya maya katıldıktan sonra ,organik bir madde olan maya biranın içindeki tüm şekeri yer ve alkole dönüştürür. yani üretimden sonra biranın içinde şeker kalmaz. yasa gereği ürettiğiniz mamülün içine kattığınız herşeyi etiketine yazmanız gerekmektedir. bu sebeple efes'in içindekiler kısmında şeker yazar. "adam gibi bira, %100 malt, şekersiz bira" vs sloganıyla ortalığı kariştıran tuborg bu pazarlama taktiği ile efes'ten sadece %3 pazar payı kapabilmiştir. ortada kocaman bir gerçek vardır. efes türkiye'de pazar lideridir. buda efes'in bir şekilde türk damak tadına ya da marka algısı olarak türk tüketiciye daha yakın olduğudur. efesin tombul şişesinden içerken yıllar önce ne anılarınız olduğunu düşünün.... bu kadar kolay değil bir türk markası bunu yıllar içinde başarmış... biraz arkasında durun....
efendim yersiz karşılaştırmadır. zira koskoca tuborg'a karşı efes bırak pilsen'i; ne dark'ı ne xtra'yı değiştirmiş, al sana bomonti diye şak diye yeni marka çıkarmıştır.

yani tuborgla mücadele edeyim, kendimi değiştireyim telaşına girmemiş "amaan, tuborg mu, o zaman böyle bişe çıkaralım ona rakip olsun" modunda takılarak tuborga "adam değilsin" demiştir.
efes candır, tuborg mu *
tuborg derim başka bir şey demem.