evlilik eşitliği

şöyle bir video paylaşılmış,

http://gzone.com.tr/escinsel-evliligin-yasal-oldugu-10-ulke/
kolombiya'da da yasallaşmıştır.
finlandiya'da da yasallaşmıştır. birkaç yıl sonra yürürlüğe girecekmiş.
irlanda'daki oylamadan "evet" cevabı çıkınca scorp da sormuş. videolar artarak devam edecektir muhtemelen.

http://gzone.com.tr/scorp-sordu-turkiyede-escinseller-evlenebilmeli-mi/
eşcinsel evlilik bir ayrıcalık değil eşit hak talebidir. eşcinselliğin günümüzdeki evrensel tanımına bakınca önünde bir engel olmaması gerekir hatta tartışılması bile tuhaftır. karşıtlarının sundukları tezler oldukça sığdır ve çürütmesi de epey kolaydır. bununla birlikte, eşcinsel evlilik tartışmalarının gündeme gelmesi evlilik kavramını tekrar sorgulamaya teşvik ettiği için bugün çok bir etkisini göremeyecek olsak da evlilik kurumunun yenilenme sürecinde önemli bir yer taşıdığını düşünüyorum.

evlilik kurumu yapısı gereği oldukça muhafazakardır ve iki kişi arasındaki cinsel birlikteliğin devlet ve/ya da tanrı huzurunda onaylanması ve resmiyet kazanması anlamına gelir. yani insanlardaki evlenip yuva kurma isteği aslında devletin ve dinin belirlediği aile yapısını kabullenme ve birlikteliğinizi bu belirlenen sınırlar içinde şekillendirme isteğidir. toplumun yarattığı ve toplumu şekillendiren değerler içinde önemli bir hayat beklentisi haline gelmiştir,evlilik olmadan mutlu olunamayacağı algısı da toplum içinde yer edinmiştir. bu açıdan bakınca tam anlamda cinsel özgürlük için evlilik kurumunun boykot edilmesi daha olgun bir karar bence. ama ne yazık ki günümüzün ideolojisinde çok da tutunamayacak bir anlayış. çünkü hayatlarımızın devlet tarafından düzenlendiği bu sistemde geleneksel ve resmiyete kavuşmuş bir aile bu sınırları reddeden bir aileden daha avantajlı konuma geliyor ve sizi ikinci sınıf vatandaş konumuna itiyor.

yani demem o ki evlilik kurumunun varlığı insanları cinsel özgürlükleri ya da hak eşitliği arasında bir seçim yapmaya zorluyor. tam anlamıyla cinsel özgürlük isteyen grupların aslında evlilik kavramını yürülükten kaldırmaya uğraşması gerekli ancak bu kadar eski ve kökleşmiş bir müessesenin de bir anda yok olması kökten bir devrim anlamına geliyor ki bu da çok olası bir durum değil. eşcinsel evliliğini savunmak da bu var olan kurumun oluşturduğu özgürlük problemlerini göz ardı edip sistemin kendi sınırları içinde eşitliği sağlamayı savunmak demek oluyor alsında. ki bence bu eşitliğin sağlanması da evlilik algısının zaman içinde değişen yapısında çok önemli bir adımdır.
amerika'daki çizgi roman fuarı comicon'da da eşcinsel evliliklerle ilgili bir sürpriz yaşandı. sürpriz bir evlilik teklifi. işte o anlar; https://vimeo.com/133121268
heteroseksüel evlilikler gibi anlamsız bulduğum hede. eskiden tamam da artık bu çağda toplumsal düzeni sağlamak için evlilik birliğinden daha fazlasına ihtiyaç var balım.
buzzfeed bu yılın en güçlü 22 fotoğrafını seçmiş kendi çapında, darısı başımıza artık! love wins.
http://www.buzzfeed.com/skarlan/love-alw...
tbmm'ye gönderilecek olan bir imza kampanyası var, türkiye'de eşcinsel evliliklere izin verilsin şeklinde;

http://www.change.org/p/t%C3%BCrkiye-de-...
ülkemde yasalaşmasına ihtimal vermediğim, yasalaşsa bile benim yüzde yüz gizli bir şekilde gerçekleştireceğim eylemdir. tarafımdan aileye açıklanması mümkün gibi görünmemektedir.
direkt "evlilik" kavramına negatif bakan biri olarak bu bize sunulan bir hak olsa da olmasa da benim uygulayacağım bir şey olmayacaktır.

eğer bunun yaşadığım ülkede yasallaşmasını isteseydim de bu sadece "eşitlik" açısından isteyeceğim bir şey olurdu.


(bkz: toplum buna hazır değil)
(bkz: hüloooğ)
nolur benimde olsun diye ağladığım olay
yer yüzünün en kutsal hareketi. özeldir
evlilik bana kağıt parçasından başka bir şey gibi gelmiyor. öncelikle halk eşcinsellere saygı duymalı, yoksa ki o kağıt parçası olmadan da aynı hayatı paylaşabiliriz.
almanya halkının %80'i eşcinsel evlilikleri destekliyormuş. tüm haklara sahip olmalarını destekliyorlarmış. artık almanya'da da eşcinsellerin evlenmesine müsaade edecek yasanın getirilmesi zamanı geldi bence.

http://asdilgbti.ayisozluk.com/2017/01/1...
artık evlilik eşitliği tanımı kullanılıyor. başlık bu sebeple editlendi.

dünya üzerinde evlilik eşitliği'nin yasal olduğu ülkeleri sıralarsak;

(bkz:hollanda) 2000
(bkz:belçika) 2003
(bkz:ispanya) 2005
(bkz:kanada) 2005
(bkz:güney afrika) 2006
(bkz:norveç) 2009
(bkz:isveç) 2009
(bkz:izlanda) 2010
(bkz:portekiz) 2010
(bkz:arjantin) 2010
(bkz:yeni zelanda) 2013
(bkz:brezilya) 2013
(bkz:uruguay) 2013
(bkz:fransa) 2013
(bkz:ingiltere) 2013
(bkz:galler) 2013
(bkz:lüksemburg) 2014
(bkz:iskoçya) 2014
(bkz:abd) 2015
(bkz:grönland) 2015
(bkz:irlanda) 2015
(bkz:kolombiya) 2016
(bkz:almanya) 2017
(bkz:malta) 2017
(bkz:slovenya) 2017
(bkz:finlandiya) 2017
(bkz:meksika) 2017
(bkz:avustralya) 2017
(bkz:avusturya) 2017
(bkz:filipinler) 2017
(bkz:kosta rika) 2018
dünyanın bütün iri aletli erkeklerinin yaşadığı ülkelerde evlilik eşitliği var. bamyalarla bu iş olmuyor. siz hala meseleyi anlamadınız mı? ehe
kullanılıp kullanılmamasından ziyade var olup olmaması önemli olandır. bir devletin gözünde kimi topluluklar 2. sınıf vatandaştan sayılıyor mu, bu önemlidir.
evlenmeyi düşünmüyorum, yasal olarak eşit olmak için evlilik eşitliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. yasal olarak tanınmak basit bir mevzu olarak görünse de bir saldırıya maruz bırakıldığınızda ya da özgürce dolaşmak istediğinizde de koruyucu bir durum. ayrıca baskılardan kurtulmak için yapılan diğer cinsle evlilik durumlarına karşı da yasal bir garantinin olması demek bir yandan. kadın erkek odaklı aile, ilişki algısının aşılması açısından da gerekli diye düşünüyorum. bir şey mecbur bırakıldığında yarar sağlayan grup için de sıkıntı. natrans heteroseksüel kadın ve natrans heteroseksüel erkek ilişkisi için dahi peşi sıra milyon tane emrin dahi geldiği bir birliktelik anlayışını da yıkacaktır.
  • /
  • 5