kitap okuma alışkanlığı kazanmak

çok uğraşmama rağmen bir türlü başaramadığım olay. 19 yaşındayım ve hayatımda otuz kitap bile okumamışımdır. mesela başlıyorum bir kitaba çok kısa da olsa onu uzun sürede bitiriyorum. otuzuncu sayfada bıraktım diyelim üç gün sonra aklıma geliyor ve devam ediyorum. yüz sayfalık bir kitabı bile bir haftada okuyorum yani. bir kitabı bitirince de ikinci bir kitaba geçesim gelmiyor. çok imreniyorum kitap okumaya ve okuyanlara ama kendim asla başaramıyorum ve hep bir şeyleri bahane ediyorum. çok üzülüyorum abiler, ablalar çok. yok mu bunun bir çıkar yolu?
bu yolda en önemli adım işe sevdiğiniz kitapları okumakla başlamak. insanlar size milyonlarca kişi tarafından okunmuş ya da 56 adet edebiyat ödülü almış kitaplar önerebilir ancak hiçbiri sizin kitaptan zevk almanız için sebep olmayabilir. o yüzden önce ne tür kitapları sevdiğinize karar vermelisiniz. bunu deneme yanılma ile 3-5 farklı tür kitap okuyarak anlayabilirsiniz.

ondan sonra ise daha vahim. kitap okumaya zaman bulabilmek
odaklanma sorununuz olabilir hemen yanlış anlamayın bence bunu bir sorgulayın psikiyatriye gidin*
seker portakali sefiller behzat c metal firtina uc silahsorler alper kamu vs sayamadigim kitaplar
ilk okuduğum kitap harry potter ve ateş kadehiydi. 14 yaşındaydım. sonra batman: şövalye'nin dönüşünü okudum. sonra da devamı kendiliğinden geldi.

şu an scott sigler'ın generation * üçlemesinin ikincisi alight * kitabını okuyorum. cilt halinde çıktığında 8 kitaplık batman: white knight'ı da alacağım.

çizgi-romanla başlayın.

yanlış kitabı seçmekle alakalı olabilir belki.

toplumda çerez kitap, ben roman liseden bu yana okmuyorum algısı var. geçen gün iş yerine bir stephen king kitabı getirdiğimde geldi başıma bu saçma yargılamalar. dışarıdan nasıl göründüğüne bakmadan sevdiğin tarzda sürükleyici bir roman almak bence bunun için yapılacak ilk adım. ister young adult, ister polisiye, ister korku ya da romantik fark etmez. önemli olan o hissi, tadıp havaya girmek.

bir diğer önerim de sesli kitaplar özellikle okurken sıkılanlar için. çok çok kaliteli uyarlamalar var bu formatta. bunun için ingilizce'yi iyi bilmek gerektiğinin de altını çizeyim.

ayrıntı ya da kitap önerileri için ise mesaj kutum her daim açıktır.
ben de bu alışkanlığı hayatımda düzenli oturmaya çalışıyorum bir süredir, zira sürekli internette bir şey okuyan ama kıçını kırıp kitap okuma alışkanlığını yıllardır kaybetmiş biriyim. internette okuduğum çoğu şeyin de çöp olduğunu düşünüyorum artık o nedenle sosyal medya, sözlük vs. türevlerinden kendimi izole etmeye çalışıyorum.

kitap okuma alışkanlığını oturtmak için de her sabah 7'de uyanıp en az 30 dk'ya alarm kurup, masa başında kitap okumaya başladım. hem erken uyanma alışkanlığı hem de düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanma hedefim var. yalnız hakikaten düzgün kitap seçmek önemli. kitap sizi bağlarsa zevkle okuyorsunuz da, kitap içinizi sıkmaya başlarsa, okumak zulüm olmaya başlıyor. bu nedenle, en azından alışkanlığı oturtana kadar, sadece okumaktan zevk aldığım, sürükleyici kitaplar okumaya karar verdim.

bence erken kalkıp güne erken başlamak ve düzenli kitap okumak, bir de düzenli spor yapmakla birleşirse, insanın kendine yapabileceği en büyük iyilikler. zira kitap okumak insanı ciddi olarak geliştiren en önemli şey bence (tabii burada danielle steel kitapları okumadığınızı varsayıyorum).

kitap okuma alışkanlığı oturtmak istiyorsanız, bence internet ve sosyal medyada öldürdüğünüz zamanı da gözden geçirmek gerekli, not düşeyim.

bu arada sadece e-kitap okuyorum, telefonda da kindle uygulaması var, otobüste falan da okuyorum. ayrıca hakkaten audible gibi uygulamalara üye olarak sesli kitap da dinleyebilirsiniz.
öğrencilerimden tecrübe ile söyleyebilirim ki sonradan olması çok güç hadisedir.
uzun süre dikkat dağınıklığı ve motive olamamaktan, ertelemekten kaynaklı kitap okuma konusunda sıkıntı yaşadım. bir de hızlı okuma mevzusunu kafama kim taktıysa artık okuma hızımı artıracağım diye okuma, anlama kalitem düşüyordu. sonra şu videoyla karşılaştım ve denedim. okumanın zevkini okuma hırsına tercih etmemi ve motivasyonumu sağladı. öneririm.
temel eserler furyası ile engel olunan, fakat ders gereği edindiğin kitaplarla başlayıp, bilgi edinme arzunla paralel artan arzu. kitap okumayı gerçekten sevmezdim. şimdi en büyük hayallerimden bir tanesi kütüphane oluşturmak ve kütüphane & kafe benzeri bir yer işletmek
zengin okul kütüphanesinde okuyabildiğim yüzlercesi hariç olarak kütüphanemde 2000'leri geçmiş bulunan kitaplarım benim için paha biçilemezler. meslek zorunluluğu ile okuduğum dev kitapları saymıyorum bile.

alışkanlığını bilemem ama okumayan insan kendisini çok belli ediyor, alışkanlıktan öte zevk alabilmeyi başarmak gerekiyor.
olması gereken en önemli alışkanlıklardan birisidir.
kitap okuyarak yapılabilecek iş olduğunu fark ettim...
bu bi alışkanlık değildir. seversiniz ya da sevmezsiniz. kimse de kimseyi bu konuda yargılayamaz. evet kitaplar insanlara çok şey öğretebilir özellikle roman okumak insanın empati yeteneğini de geliştirir ama genelde kitap okumak hiç bir şey ifade etmez. ama okuyabilirsiniz tabi. güzel şey yani. kitap okumak bir şey ifade etseydi üniversiteler ya da tv lerde tartışma programları bu kadar eşşoğlueşşekkkkk kaynamazdı. belki de doğru yazarları okuma ya da okumama sorunudur bu. tabi bu da doğru yazarın kim olduğu sorusunu akıllara getirir ki herkes için de değişkendir. shakespear de tolstoy da klasiktir ama tolstoy ötekini yerden yere vurur. kutsal kitaplarda kitaptır hitlerin kavgamıda.