"ne zamandan beri gaysın" yahut "ne zaman gay oldun" sualine verilebilecek alternatif cevap.
yönelim olgusu "kendim bildim bile eşcinselim kardeşim." demenin özetidir aslında. "ayh dün gece gay olmaya karar verdim, bu benim tercihim" şeklindeki tercih teorisinin de karşısında durur bir anlamda.
3-5 yaş arasında bireyin cinselliğini keşfettiği bir dönem söz konusu, bu sürede ne alıyorsa ileri ki yıllarında o yöne yöneliyor. heteroseksüel birey nasıl karşı cinsine yöneliyorsa homoseksüel bireyde kendi cinsine yöneliyor. ne hastalıklı durum ne de anormal durum. bilim bugün bu konuda hem fikir.
lady gaga'nın born this way şarkısı her ne kadar milli marşımız olsa da gerçekleri yansıtmamaktadır. eşcinsellik doğuştan mıdır diye bir sürü deney yapılıyor ama hiçbiri sonuca ulaşamıyor. her ne kadar aşırı homofobikleri dizginlemek için ben de zaman zaman doğuştandır desem de, şimdilik öyle olmadığına eminiz. değil yani, iki iki dört eder.
hala tam olarak tanımlayamadığımdır...
fakat, "tercih" gibi yüzeysel ve yeni doğmuş bir karar eylemi yerine, daha köklü ve eski bir tutumun yansıması sayılabilecek "yönelim" veya "karakter" gibi kavramlarla tanımlanması daha doğru olabilir...
öncelikle yönelim ama bakış açısına göre tercihtir de.
şöyle ki bir kişi eşcinsel olsa da,toplum baskısından,korkudan ,gizlilikten vs. karşı cinsle olmayı seçmişse - ki çok var böyle,özellikle evli olanlar-eşcinselliğini yaşamamayı tercih etmiş te olabilir.
sanırım tercih kelimesi ile bu kastedilmektedir.ya da biseksüelse,sadece karşı cinsle olmayı tercih etmesi gibi.konu giderek karışıyor,fazla uzatmayayım.
bilime göre eşcinselliğin tanımı. kimse anne karnında hangi hüviyete sahip olacağını tayin edemez. fakat özel hayatında nasıl yaşayacağın tamamen tercih meselesidir. ister ben eşcinselim der kendine o yönde bir hayat belirlersin, ister yok kardeşim der evlenip çoluk çocuğa karışırsın... ancak her iki durumda da yine eşcinselsindir. nasıl tercih olabilir? kimse toplum tarafından yadırganan, ayrıştırılan, hor görülen ve hatta ailesi tarafından bile kabullenilemeyen biri olmayı tercih edecek kadar aptal değil neticede.
bence bu konu tartışılabilir bir konu, kime göre neye göre. bu hayatta her şeyin tercihler doğrultusunda ilerlediğini düşünüyorum. yönelim değil demiyorum ama eşcinsel olmayı tercih eden insanlar var ne yazık ki. tıp ki eşcinsel olup evlenenler gibi, yönelimi değil belki ama seçimi o.