üniversitelerden odtü'ye kınama

odtü'de çıkan olaylarla ilgili marmara, istanbul teknik üniversitesi, yıldız teknik üniversitesi, galatasaray üniversitesi ve mimar sinan üniversitelerinden ortak yapılan açıklamaya göre "tübitak uzay bilimleri ve teknolojileri araştırma merkezinde başbakan recep tayyip erdoğan ’ın da katıldığı bir tören düzenlendiği hatırlatılarak " türkiye cumhuriyeti’nin uzay bilimleri ve teknolojileri alanında göstermiş olduğu bu tarihi başarı, ne yazık ki odtü yerleşkesinde bazı öğrencilerin şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışılmıştır." diye gelen ve ardından odtü yönetimi, akademisyenleri ve öğrencileri kınanmıştır.

bahsi geçen üniversitelerin resmi internet sayfalarında bulunmayan bu açıklamanın tek elden* - akşam saatlerinde basına yansımış olması işi ilginç kılan unsurlar... http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?a...

bu arada galatasaray üniversitesi'nden başka bir açıklama da bu haberi yalanlamakta: http://www.yesilgazete.org/blog/2012/12/...

ankara üniversitesi ise doğrudan odtü'yü destekleyici bir beyanatta bulunmuş: http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu...
(100 hocayı bu kadar kısa sürede yan yana getirebilmek büyük başarı; hele ki ankara üniversitesi gibi dağınık bi ünivde)

(bkz: 18 aralık 2012 odtü de erdoğan a protesto)
mimar sinan gsü'lü öğrenciler rektörlerini ziyarete gidip kulağını çekmişler ve adama ne olup bittiğini anlattırmışlar. molotof kokteyli atma-tekerlek yakma olaylarının doğru olup olmadığını bilmediği anlaşılan rektörcük "görüntüleri izlemedim; o metni de ben yazmadım... önümde buldum, imzalamak zorunda kaldım" dedikten sonra ağlayarak uzaklaşmış. metni gönderenlerin allahlarından kendisine biraz haysiyet ve gurur vermesini temenni ediyoruz. yazıklar olsun sizi akademisyen yapana- yazıklar olsun sizi rektör yapana diyoruz.

olayın haberi için: http://ayisozluk.com/lnk/a6870d

bu durumda yanıt bekleyen bazı sorular:

soru 1: akademisyenlerin reddettiği rektörlerin imzaladığı metni kim yazdı? msgsü rektörü “bana hazır geldi” diyor. diğerlerine de hazır mı geldi?
soru 2: odtü'ye saldıran metne senato kararları olmadan nasıl üniversitelerin imzası atıldı?
soru 3: “orijinal metni ben yazdım ve diğerlerine gönderdim” diyecek bir rektör çıkacak mı? kara murat kim?
soru 4: yoksa odtü'yü hedef alan metin yukarıdan hazır mı geldi, örneğin başbakanlıktan?

(sorular için bkz: http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=... )
kınayan üniversitelerin tam listresi ve kınama metinleri: http://kontrasalvo.blogspot.com/2012/12/...

kınayan üniversitelerin rektörlerinin akp ile ilişkisi: http://onurerem.com/2012/12/25/iktidarin...
listedeki birkaç üniversiteyi biliyordum da tam listeyi görünce şaşırdım. köklü ve isim yapmış üniversitelerin bilimi desteklemesi gerekecek yerde, yeğmesi, kınaması, üzüntülerini bildirmesi; gelişimi, ve ileriyi görüşü ne kadar destekliyor sevgili rektör diye sorasım geldi! bu ülkenin (bkz: mustafa inan), (bkz: oktay sinanoğlu) gibi bilim insanlarına ihtiyaç var, siz bırakın türkiye adına yapılan önemli gelişmeleri kınamayı, "nasıl bir bilim adamı yetiştiririz" kaygısına düşme zamanı gelmedi mi? o koruduğunuz iktidar, yağcılıkta sınır tanımayan kelimelerinizi hangi gün hatırlayacak ve o "parlak kariyerinizi" koruyacak?
her zamanki gibi başbakana yakın durmaya çalışan ya da başbakan güdümlü varlık gösterebilen çevreler bu işi göktürk uydusu protestosu gibi göstermeye çalışma çabasıdır * ama gerçek olan bir şey de şu ki; geçmişten bugüne odtü ye dokunan yanmıştır.
sabahattin zaim üniversitesi böylelikle reklam yapmıştır.

http://www.zaytung.com/sondakikadetay.as...
izmir’deki üniversitelerde görev yapmakta olan akademisyenlerin ortak metni ve ilk imzacıları şu şekilde: http://www.yurtsuz.net/News.aspx?newsid=...

sonradan gelen edit: destek metnidir. teşekkürler sarosbalik