patates püresi

patates in haşlanması ve sonrasında ezilip içine süt ve biraz mayonez karıştırılarak yapılan enfes lezzet.
patates haşlamanın bir kaç temel kuralı var. patatesler soğuk suya konulmalı. kabuklarını soyabilirsiniz de, soymayabilirsiniz de. ince kabuklu patateslerin kabuklarını iyice yıkayarak kullanabilirsiniz. tüm tüm de haşlayabilirsiniz, doğrayarak ta. ancak her şekilde suyun içine bolca tuz koymalısınız. suyun içine atılacak bir kaç diş sarmısak ekstra lezzet katacaktır. patatesler bir şekilde haşlandıktan sonra iyice süzdürün. süt ve tereyağı eklemeniz gerek. sütü iyice ısıtın, tereyağını ısıtmaadan küçük dilimler halinde ekleyin. kesinlikle blender gibi makineler kullanmayın, yapış yapış iğrenç bir şey oluyor. patates ( ya da sebze) eziciler var basit. onlarla ezin. tuzunu kontrol edin, gerekirse ekleyin. biraz taze çekilmiş karabiber ekleyin. artık hazır püreniz.
süt ve tereyağ yerine krema ve az miktar* rendelenmiş kaşar konulursa parmaklarınızı yersiniz. sonrasında bana dua etmeyi unutmayın.
nefis bağlayıcı yemek.

haşlanmış kıbrıs patatesi * ile yapılırsa şahane oluyor. * kabuklu olarak haşlayıp, dilimledikten sonra, iki tane ezilmiş sarımsak, süt ve tereyağı ile beraber ocağın üstünde ezme süretiyle kollarınıza kuvvet dediğim şeklidir.
haşlarken sarımsağı içine koymayı düşünmemiştim.
yemeğin tek kötü yanı çok yenmesi. etli yemeklerde iyi bir garnitür veya bağlayıcıdır.
lapa yapılmış haşlanmış mısır ve tereyağ ile hazırlandığında tadına doyulmaz garnitür.
içine koyduğunuz sütü laktozsuz deneyin bir de, farklı geliyor herkese. *
kısık ateşte bol kaşar, süt ve tereyağı ile pişirilerek yapılan müthiş yiyecek. köfte ve tavuk kızartması ile de müthiş gider. bir de patates püresi, benim buradaki ismim, evet. merhaba.
öte yandan her türlü et yemeğinin yanında afiyet yenebilen, haşlanmış patates, tereyağı, tuz ve sütten yapılan enfes yan yemektir.
bunun üstüne biraz kaşar rendeleyip, kaşar kızarıncaya kadar fırına atın, parmaklarınızı yersiniz. öyle de lezzetli bir meret.
en sevdiğim, ve böyle giderse en özleyeceğim besin maddesi olan patatesin almış olduğu en güzel şekil. ah, bir de erkenden kutlanan sürpriz doğum günü şeysinde yemeğin yanında sunulursa bu meret bana, gece uyumadan önce hallaam ben ne güzel insanlar tanıdım dedirtirdi.


dedirtti.
* *

bunca yıldır yalnız yaşıyorum, geçen hafta aklıma geldi de 'lan bir deneyeyim oldu baya' dedim. daha 20 dakika önce yapmayı öğrenip yaptığım ve fırında tavuğun yanına afiyetle yediğim yemek. tuzlu felan böyle.
özlemişim lan. *
haftada bir yemesem uhrevi huzurumun kalmadığı yiyecek. soya, badem ya da marketlerdeki alternatif sütler yerine evimizde yaptığımız pirinç sütüyle de yapabiliriz.
oldukça gereksiz ne gereği var bebek mamasi gibi peh