sabun

kirli ve yağlı şeyleri temizlemekte kullanılan, türlü yağlarla alkaliler birleştirilerek yapılan madde.
kalıp sabun, sıvı sabun ( el sabunu, vucut sabunu) gibi çeşitleri vardır. kokulu, kokusuz olabilir.
temelde bir asit ve bir bazın birleşmesi sonucu meydana gelen nötrleşme tepkimesi sonucu oluşan bir çeşit tuzdur. elde ediliş şekliyse genelde yağdır. çünkü hem yağlı olanlar var hem de bitkisel olan ama yağlı yani hayvansal olan daha iyidir. hemen çözünmez suda, onu da geçtim izi temizler. fight clubı izlediyseniz ya da organik kimya dersini severek takip ediyorsanız bolca bilgi edinebilirsiniz.
taylor durden'a göre medeniyetin göstergesi. ama özellikle erkek yurtlarında falan otuz bir çekmek için kullanılır
en kalitelisi insan yağından elde edileniymiş. hitler zevkine düşkün adammış ama bu kadar sabun stoğunu nasıl eritmiş hala anlamlandıramıyorum
20 yıl kadar önce hemen hemen tek düzeydi sabunlar, klasik hacı şakir ve duru sabunları. sonradan rengarenk olmaya başladılar bu durumdan çok muzdaribim. amk böyle alıp alıp yiyesim geliyor bu sabunları. göz yakmayan şampuan bile yapıldı ama yenebilen sabun yapamadılar hala, yazıklar olsun.*
zayıf bir asit ile güçlü bir bazın reaksiyona girmesi ile oluşan bazik tuzlardır. bu reaksiyon oda sıcaklığında bile gerçekleşebileceğinden kontrolü son derece kolay bir reaksiyondur ki 50 derceden sonra reaksiyon çift yönlü denge reaksiyonu haline gelir.
evde yapmaktan ve arkadaşlarıma dağıtmaktan nedense çok keyif alıyorum. ayrıca doğal bir emülsifiyerdir. bu nedenle sabuna eklenen yağ ve su birbirine karışır.
13 yaşımdayken sınıf arkadaşımın(!) "senden süt geliyor mu? sabun sür orana duştayken, gelir." dedikten sonra soğudum cilt bakım ürünü. *
kalıp sabublara karşı aşırı zaafım var. böyle hani temizliğin sembolü benim için. değişik kokularda güzel sabunlar var. her şeyde oldugu gibi sabunda da tatlı vanilyalı kokuları sevmem. sabun dediğin hacı şakirin beyaz sabunu olur ya da daha fresh kokan sabublar.
temizlik hastası olmasam da protex sıvı sabunun esansı neyse onunla yıkayınca gelen kokuyla gerçekten temizlenmiş, mikroplardan arınmış hissettiren üründür. ya reklamlarıyla oluşturdukları algıya tav oldum ya da harbiden iyi bir sabun üretiyorlar.
sabun yapmak için sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılmalıdır. kullanılmazsa sabun oluşmaz. sodyum hidroksit içermeyen sabun diye bir şey yoktur. kimyaya aykırıdır. yasal olarak ya sabun yapımında kullanılacak, yani ürüne tepkimeden önce giren maddeleri yazmalısınız, ya da tepkime sonucu oluşan son ürünleri yazmalısınız. sodyum hidroksit içeriğini saklamak isteyen uyanıklar, son ürünleri yazarlar.

sabunun tek bir kimyasal adı yoktur. örneğin zeytinyağlı katı sabunun kimyasal adı sodyum oleate'tir. hindistan cevizi katı sabununun kimyasal adı ise sodyum cocoate'tir.

sabunlar kesinlikle sodium(ya da potassium) cocoate ya da sodium palm kernelate içermelidir. yoksa temizlemez.

sabunun ph'ı 8 ile 10 arasıdır. eğer ph'ı 8.5'tan yüksek olursa, teknik olarak sabunun çürümesi imkansızdır. hatta diğer kozmetiklerin aksine, sabuna belirli teknikler kullanarak, daha fazla oranda organik madde eklemek mümkündür. ama ph'ı yüksek olduğu için cildin ph yapısını bozarak, kaşınma, kuruma gibi sorunlara yol açar. aslında sabun kullandıktan sonra su ile seyreltilmiş sirke ile cildinizi durularsanız bütün bu sorunlar ortadan kalkar.

sabunun ph'ı 8'den aşağı düşmez. düşerse köpürme ve temizleme özelliğini kaybeder. ama neyse ki bu geri dönüşlüdür. sabunun ph'ı 8'den aşağı düşmediği için, cilde daha çok uygun(cildin ph'ı 5.5 civarıdır) başka sürfektanlar üretilmeye çalışılmış ve başarılı olunmuştur. bu sürfektanlar genellikle hindistan cevizi bazlıdır.