türkçe

eğitim seviyesinin düşük olduğu ülkemizde henüz tam anlamıyla ifade bulamazken nedense bir dünya dili olma yolunda hızla ilerleyen dil. din için cihat etme maksadıyla ortaya atılmış bu proje hem gereksiz, hem komik, hem de ''kebap güzel, istanbul güzel'' den öteye gidemeyecek bir çalışmadır. sen kalk emperyalizme karşı olduğun mesajlarını ver*, ağla dövün, sonra kültürüyle beslenmedikleri saf zihinlerin beynini yıka*, içini türkçeyle doldur. hadi gidin de eğitimli, dünyadan haberdar insanlara türkçe öğretin bakalım, sizi hangi evrensel dilleriyle döverler görün.
sondan eklemeli bir dil olması nedeniyle dünyadaki en zor 3. dildir.
türkçe veya türkiye türkçesi, ortak altay dil ailesine bağlı türk dillerinin oğuz öbeğine üye bir dildir. türk dilleri ailesi bünyesindeki oğuz öbeğinde bulunur. türkçe dünyada en fazla konuşulan 15. dildir.

türkçe türkiye, kıbrıs, irak, balkanlar, orta asya ve orta avrupa ülkeleri başta olmak üzere geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır. ayrıca bu dil, türkiye cumhuriyeti, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti ve kıbrıs cumhuriyeti'nin resmî; romanya, makedonya, kosova ve irak'ın ise tanınmış bölgesel dilidir. balkanlarda konuşulur. bunun aynı öbekte (oğuz öbeğinde) bulunan azerbaycanca ve türkmence, iran, güney azerbaycan, azerbaycan, afganistan, gürcistan ve türkmenistan'da konuşulur. türkçe birçok diyalekte sahip bir dildir.

"istanbul şivesi" türkçenin yazı dilidir. bu yüzden türk dillerinde ve anadolu şivelerinde bulunan "açık e", "hırıltılı h" ve "öndamaksıl n" sesleri bulunmaz. türk abecesinde, sekiz ünlü, 21 ünsüz harf bulunmaktadır, azerbaycan alfabesinde 9 ünlü, 31 ünsüz harf bulunur. genel olarak türk dilleri çok daha fazla sesi olan bir dildir; ancak türkçede, diğer türk dillerinde bulunan /ŋ/, /ɳ/, /q/, /w/, /ɛ/ gibi sesler de bulunmaz. türkçe çok geniş kullanımıyla birlikte zengin bir dil olmasının yanı sıra, özne-nesne-yüklem biçimindeki tümce kuruluşlarıyla bilinmektedir. ayrıca, türkçe sondan eklemeli bir dildir. bu nedenle kullanılan herhangi bir eylem üzerinden istenildiği kadar sözcük türetilebilir. türkiye türkçesi bu yönünden dolayı diğer türk dilleri ortak ya da ayrık bulunan onlarca eke sahiptir.

not: alıntıdır.
türk dil kurmunun zamanında sadeleştirmek adına katl ettiği dil.artık türkçenin vazgeçilmezi olan kelimeler dilden zorla koparılmıştır.anadolunun zengin ağız ve lehçeleri istanbul türkçesine kurban verilmiştir.*derdi bunlarla da bitmemiş ingilizce tehditi altında varlığını sürdürmeye çalışmaktadır.
gerek tdk nın sadeleştirme projesi gerekse bizlerin sahip çıkmamamız sebebi ile aşırı derecede tahrip olmuştur. ingilizce kelimeler ünlemler, gençliğin kullandığı o tuhaf şive, internet dili gibi unsurlar bu tahripte önemli rol oynar. ne yazık ki günümüzde türkçe sadece edebi eserlere sıkışıp kalmış vaziyettedir.
"bir ülkeyi yok etmek isterseniz, önce dilini bitirirsiniz! yok olmamak için türkçe'yi koruyun!" - ömür kurt

turkche değil türkçe.
bir garip dil. bahtsız bir dil. bu konuda bir araştırma yapmadım ama kullananları tarafından bu kadar bozulan, daha da fenası diğer diller karşısında bu kadar aşağılanan, yetersiz bulunan bir dil daha var mı bilmiyorum? hatta bu lafı söylediği için hemen milliyetçi, faşist diye laf yiyenleri olan. (milliyetçilik bir hakaret mi, onu da bilemedim. sonuçta ben erkeğim dediğinde de pis cinsiyetçi lafı anında yapıştırılabiliniyor.) yetersiz bulan arkadaşlar, bu dilin kaçta kaçını, ne kadar kullanıyorlar, o da ayrı bir mevzu. (cümlelerin içindeki mevcut bozukluklar asabilikten kaynaklanmaktadır.)
duygu dili, zor bir dil düşününce.
bir japon,çinli,hintli ya da ingiliz tarafından nasıl algılanıldığını merak ettiğim güzel dilimiz.
türkçeyi anlamak istiyorsanız kesinlikle arapça ve farsça öğrenin, iddia ediyorum türkler türkçe konuşuyor biliyor ama türkçeyi anlamıyor, o derinliğe inemiyor, çünkü türkçe sandığımız yüzlerce kelime, arapça veya farsça kökenli örnek verelim hemen,
pençe-farsçada penç beş demektir, beş parmağa ithafen pençe kullanılır
şirk-ortaklık manasına gelir, şirket ismi burdan türer
zebun-felç etmek demektir, zebani felç eden anlamındadır, yani cehennemde elinde asayla bekleyen yaratık değil
kuran-okunan demektir
cin-algılanamayan manasına gelir
nifak-ikiyüzlülük
kurban-yaklaşmak anlamına gelir, kurb kökünden türer akraba ismide bu kökten gelir
bilerek dini isimleri örnek verdim, çünkü algı çok değişiyor, malesef tdk ve dil milliyetçiliğiyle algılaramız değişti, az okuduğumuz için (bu bir sorun veya özür değildir, türklerde sözlü edebiyat gelişmiştir o yüzden türkler çok konuşur çok güzel anı, hikaye fıkra anlatır, iyi birer hatiptir), gerçek anlamlarını zamanla unutuyoruz,
kıssadan hisse, özellikle ateistlere sataşmamın sebebi budur,sözcüklerin anlamlarını bilmeden anneannelerinden öğrendikleri anlamlarla islamı yargılıyorlar ama gerçek son derece akılcı, türkiyede farsça ve arapça bilmeyen hiç bir akademisyenin de tam bir akademisyen olduğunu kabul edemiyorum malesef, elimde olsa tüm türklere farsça ve arapçayı öğretirdim
yanlış anlamalara ya da kelime oyunlarına yatkın ural-altay dil ailesine bağlı dil

müdür müdür müdür
türkçeyi anlamak istiyorsanız kesinlikle ilk önce arapça ve farsça kelimeleri sözlüğünüzden atmanız gereken dilimiz. hemde bir an önce.
dünyanın en zor dili olduğu koca bir yalandır efenim. yapısal olarak el alındığında, her hangi elle tutulur ya da geçerli bir dil bilgisel yapısının olmaması maalesef ki dilimizi 'karmaşık' yapmaktadır; bu sebeple olsa gerek, insanlar da 'türkçe çok zor eheühmeh' nidaları atmaktadır. esasında, olayı dilbilimsel ele alacak olursak, türkçe oldukça yetersiz bir dildir. neden mi? çünkü birileri var ve bu birileri sürekli dilimizle oynuyor. oynadıkça bunlar ne oluyor? her geçen gün biraz daha bok bir dil haline dönüşüyoruz. bunda bulunduğumuz coğrafyanın da etkisi var haliyle. orta doğu dillerinin bir çoğu aynı sıkıntıyı yaşamaktadır. şanslıyız ki atatürk zamanında yapmış olduğu müdahale ile dibe tamamen vurmamızı engellemiştir; ki, biraz daha uzun yaşasaydı çok daha yapısal anlamda güçlü bir dilimiz olurdu. atatürk sonrası, tdk çalışanları canları sıkıldıkça dilimize değişik şeyler yapmışlardır; gerçekten tuhaf şeyler ve bu insanlara kimse karışamıyor, bunu da anlaması oldukça güç. ülke sınırlarımız içinde çok kuvvetli dilbilimciler mevcuttur ama bu insanlar hiçbir zaman dinlenmemiştir. koltuk sevdası sanırım? her şeye rağmen, dilimizin değerini de bilmeliyiz derim, dünyada ki sayılı 'ana dillerden' bir tanesi en nihayetinde.
çok güldüm şu yazılanların bazılarını okuyunca. türkçenin dünyanın en zor dil olduğunu söyleyenlere mi dilbilimsel bir yapısının olmadığını iddia edenlere mi gülsem bilemedim. öncelikle zor dil kolay dil ayrımı nedir? kime göre, neye göredir? bu sıralamayı kim yapıyor? modern dilbilim dillere kolay ya da zor olarak yaklaşmaz. hatta zengin ya da fakir dil de modern dilbilime ters ifadelerdir. ana dili olarak öğrenilecekse dilin zorluğu diye birşey olamaz. çünkü beyindeki dil edinim mekanizması dili otomatik edinir. çaba harcamadan yapar bunu. noam chomsky'in ifadesiyle bir kuş zamanı gelince uçarsa insan da aynı şekilde konuşur. yabancı dil olarak zorluk kastediliyorsa bu son derece öznel bir yargıdır.

ya kuralları olmayan bir dil olur mu? her dilin bir iç mekanizması ve kuralları vardır. bunun istisnası yoktur. hele türkçe'nin yetersiz olması falan bunlara zaten yazacak bişey yok. biraz bilip de yazalım lütfen.
noam chomsky'nin bahsettiği language acquisition device'ın, hangi yaşa kadar nasıl bir mekanizma ile çalıştığını da pekala biliyoruzdur diye düşünüyorum. ki burada türkçenin ediniminden bahsederken, ikinci dil olarak öğrenilmesi açısından olaya bakmaktan bahsediyorum. türkçenin elbette ki her bir diğer anadil gibi, dilbilgisel kuralları mevcut; ancak, yine tdk'nın maalesef ki bunları sabitleştirmek yerine sürekli canları sıkıldıkça değişiklikler yapıyor olması; kim ne derse desin, o dilin fosileşmesine sebep oluyor, tıpkı chomsky'nin bahsetmiş olduğu bad habit formation gibi. yani, chomsky diyerek 'see? i've caught you napping, you shit-faced!' havasına girip, ehehehe ezdim seni kafaları bence daha da komik oluyor.
ibnelerin de içine sıçtığı dil. gay accountlarda feminenler ölsün akımı, ilişkiye girdikten sonra dating appleri telefonundan silen erkek arkadaş tipi gibi bir ton başlık var yarı ingilizce yarı türkçe.nasıl ağızda iğrenç bir hal alıyor bu ingilizce özentiniz.account yerine hesap dating yerine randevu app yerine uygulama deseniz öleceksiniz sanki.
o değilde ben kürtçe yada başka etnik bir giri girdiğimde burda ki bazı danalar körtçö yözöyöö börösö törköyööö diye böğürüyor.bu danalar kendi dillerinden acizler.neyse efenim lütfen türkçe kullanalım kullanmayanı uyaralım.
türk dili ve edebiyatı, türkçe dersleri için açıklayıcı, bol örnekli konu anlatımlarına kolayca ulaşabilirsiniz. ayrıca yks türkçe konu anlatımı ile yks türkçe testlerinin yer aldığı sitede kolayca sınava hazırlık yapabilirsiniz.
okul müfredatına uygun konu anlatımlarıyla okul sınavlarına da kolayca hazırlanabilirsiniz.
tarihte farklı farklı alfabelerle yazılmış tek dil ya da dil ailesi bu sanırım.
başkalarına göre çinceye benziyormuş tınısı. en azından ukraynalı arkadaşlar bu şekilde taklit etmişti.
kişisel düşünceme göre batı dillerinin çok da bozamayacağı bir dildir. mesela batıdan gelen fiiller bizim dilimizde tasma gibi 'etmek' 'olmak' kelimeleriyle birlikte dolaşmak zorundadır yoksa anlamlı olmuyorlar.
valide etmek, cringe olmak
  • /
  • 2