"verma, ilk olarak görücü usulüyle 21 yaşındaki guddu ile evlenmiş, ancak daha sonra damadın dört kardeşi de genç kadınla ilişki yaşamaya başlamış.
şimdi tek odalı bir evde birlikte yaşayan ailenin bir de oğlu var. rajo verma 'çocuğun babasının kim olduğunu bilmiyorum, ancak bunun bir önemi de yok diyor.
verma, cinsel hayatlarını bir program dahilinde sürdürdüklerini ve her gece kocalarından biriyle birlikte olduğunu söylüyor. kocası guddu 'hepimiz onunla seks yapıyoruz ancak ben kıskanmıyorum. biz mutlu büyük bir aileyiz diyor.
verma kocalarına olan sevgisinin eşit olduğunu söylerken 32 yaşındaki bajju 'kardeşlerim gibi ben de onu karım olarak görüyorum ve cinsel ilişkiye giriyorum. bu bizim hayatımız. garip olduğunu düşünmüyorum diyor. bajju evlerinde zaten yatak bulunmadığını, yere serdikleri battaniyeler üzerinde uyuduklarını da belirterek 'hepimiz onunla olmak için sıramızı bekliyoruz diyor.
rajo vermo beş kocası ile yaşadığı hayattan oldukça memnun, 1.5 yaşında jay adında bir oğlu olan kadın 'bir çok evli kadından daha çok ilgi görüyor, daha çok seviliyorum. hayatımdan çok memnunum diyor. "
alıntı .
gerçekten kalın duvarlı normların yıkımı gibi geliyor bana .gerçi erkeklerin kardeş olması belki bizi düşündürecek ama yinede erkeklerin sadece kendilerine çok eşliliği uygun görmeleri toplumsal cinsiyet ürünü.bu da bunun gereksizliğini gösteriyor.
topluluklar oluşurken .sivil ve politik toplumlar yerlerini aldılar .
politik topluma ,devlet ve yandaşları denebilir.
sivil toplum politik toplumun gerisinde kalan kısım oldular.
ne zaman bir şeylerin ters gittiğini anladılar ,örgütlenme başladı .
türkiyede sivil toplum örgütleri 80 lerde oluşmaya başladı .
devlet dışı örgütlenmedir aslında ama o dönemlerde sivil toplum denmekle yetinilmiştir.
sivil toplum örgütleri
*hak savunucu temelli (eğitim sen...vb.)
*yardım/hizmet temelli(morçatı,lösev vb..)
gibi düşünüle bilir .bir örgütlenme bu ikisini de benimseye bilir.
hak savunucu temelli örgütlenmeler yasaya katkı,gelişim ,değişim sağlamak isterler.
yardım/hizmet temelli örgütlenmeler anında müdahale ,eğer bir ülkede yoksulluk varsa yoksullara ulaşılmalı gibi düşünür.
yardım ve hizmet temelli sivil toplum kuruluşlarına şu yönde bir eleştiri vardır,devletin yapması gereken şeyleri siz yapıyorsunuz ,destek veriyorsunuz ,devlet gerekeni yapmıyor.