2018 ekonomik krizi

hiç inanmayacağım bir olay olmasını isterdim, hatta öyleydi belki, fakat artık inanmak istemesem de herkes gibi çok acı bir gerçek olduğunu söylemek isterim.bunu anlamak için ekonomist olmaya gerek yok tabi, ben de ekonomist değilim yine de bazı veriler üzerinde yorum yaparak belki durumun ciddiyetini anlatabilirim diye bu sayfada bir yer işgal ediyorum, dolardan başlanır hep dolar yukarı dolar aşağı nedir yani bizi nasıl etkiler, çok etkiler hatırlayalım 2000 öncesini nasıldı hatta 2001 krizini hatırlayalım nasıl oldu? siyasi malzemeler bahane onlar sadece araç, yani krizin başlangıcı doların verdiği sinyaller ama etkisi siyasi, ben de az çok takip eden biri olarak ekonomistler kadar olmasa da bilgi sahibiyim, dolarla tl karşılaştırması yapılmak istendiğinde şu şekilde karşılaştırma yapılır genelde, dolar indexi ile tl ve dolar artışı karşılaştırması yapılır! burada vurgulanması gereken şey dolar indexi nedir? ama bu kadar da detaya girmek mümkün olmadığından yani daha geniş bir konu olması sebebiyle , dolar indexinin artışından daha fazla ülke para birimi devüle oluyorsa negatif ayrışma olur. işte yaşadığımız durum şu an itibariyle aynen budur. negatif ayrışma ve pozitif ayrışma nedir ? bunlar teknik terimler olduğu için hiç kimseyi bunaltmak istemem, ama basitçe negatif ayrışma dolar indexiyle dolar tl kuru arasındaki ters orantıdır. sanırım bu konu daha ileri seviye olabilir ama bu kadarını anlatabildim.

kriz denince sadece dolardaki artışın olduğunu sanan vatandaşımız, yanılıyor, keşke yanılmasaydı, uyarmak istediğim nokta 2018 de gerçekten ciddi işçi çıkarımları, ve çok ciddi sosyal patlamalar! maalesef diyerek anlatmak istedim..

türkiye maalesef 10 yıl karanlığa bürünecek, kusura bakmayın açık konuştuğum için, gerçekten durum vahim arkadaşlar, ister inanın ister inanmayın maalesef işte durum bu!

3 ay sonra panda haklıymış diyeceksiniz ama bana yararı yok , benden demesi...
ekmeğimi, sütümü, peynirimi, muzumu, domatesimi dolarla mı alıyorum canım ? banane artmışsa. hep 300 liralık dolduruyorum depomu. eskisinden daha az kilometre gidiyor arabam, 3 kilo yerine 1 kilo alıyorum pazarda ama olsun. çok iyiyiz çok. gelişiyor ekonomimiz. hem nükleer enerji de geldi. kimse tutamaz türkiye'yi bundan sonra. tutamazlar kafa üstü çakılıcaz çünkü. o muzlar götümüze girecek artık. gerçi alıştık ülkece sikilmeye. cehaletinizi sikeyim hepinizin. müstahak ya bize valla müstahak.

tanım: iliklerimize kadar hissettiren krizdir. bir zamamlar 'bokunuzda boğulun' dedi diye linç etmişlerdi adamı. ama haklı adam. işin kötü yanı biz de o bokta boğuluyoruz.
her işte bir hayr vardır. akp li koyunlar kendi götleri ne kazık girmeden bu heriften vazgeçmeyecekler. belki bu sekilde vazgeçerler de uzun da tarihin tozlu raflarında yerini alır. bu halk iktidar partisinin %1 ile sandığa gömdü zamanında. yine olacak. az kaldı 2019. yaşarsak, yani açlıktan olmezsek bu iş bitiyor bu sefer.
sıçtığın klozet bile dolarla satılıyor başka sözüm yok dolar olsun 5 euro olsun 6.yakında sabit kur uygulamasıda gelir dövizde yasaklanır bu kadar sorun ortadan kalktı oh miss
aklı olan üç beş kuruş kenara atar. zararın neresinden dönülse kardır. bir ara 3.50'den dolar alanlara sövülüyordu ama zaman geçtikte adamların karda olduklarını gördük. ben ekonomist değilim. şu hayatta kafamın en az çalıştığı konu ekonomidir herhalde. ama istediğim zaman kemerleri sıkabiliyorum. siz de öyle yapın.

memurlar biraz daha rahat. ama özel sektördekiler mutlaka kenara üç beş kuruş atsın. tasarruf yöntemlerini öğrensinler. bolluk zamanında bayat ekmeği çöpe atmak kolay ama krizde öyle olmuyor.
bu aralar oldukça şiddetlenmiş ve hiddetlenmiş durumda. abd ile rusya'nın aralarındaki gerilim hemen para piyasasına yansıdı. dolar 4,10 ve euro 5,15 oldu. medya hala sessizliğini korumaya çalışsa da artık akpli bakan ve yetkililer de bunu dile getirmeye başladılar. gizleye gizleye nereye kadar, toz pembe göstermek kime yarayacak, kriz bir patlayacak tam patlayacak.
hiç umurlu değilim artık. 2019 falan hiç umrumda değil. durumlar ciddi anlamda berbat. ormanları bile şirketlere kiralamaya başlamışlar. yani satacak para kazanacak yer kalmadı. şeker fabrikalarını da satıyorlar. özelleştirme yapa yapa her şeyi sattılar. vallahi korkuyorum artık. yakında banka hesaplarına el koyacaklar diye. başka para kaynağı kalmadı. ithalat aldı başını yürüdü. hiçbir şey üretmiyoruz ki ihracat yapıp para kazanalım. yok anasını satayım her şeyi mahvettiler. ama malesef bu ülkenin insanı bunların hiç birini göremiyor. niye göremiyor demeyeceğim. sıkıldım artık. vallahi saldım çayıra mevlam kayıra modundayım. ne olursa olsun. olaya bak. 6 milyar yıllık dünya tarihinin en boktan zamanına denk geldim. lanet olsun böyle şansın içine sıçayım. zaten şans olsaydı bu haldeki bir ülkede doğmazdım da neyse. ne söylesem boş. uçurumdan yuvarlanıyoruz. sadece keyfini çıkarmaya çalışmak lazım sanırım. yapacak bir şey yok.
artık sabit kur sisteminin gelmesi zor, fakat eğer ki gelecek olsa hayatımızın daha da zorlaşacağı anlardır. şu an ki dolar kuru piyasa koşullarında gerçek değerini yansıtıyor , çok önceki zamanlarda, sabit kur sistemiyle gerçekleşen fiyatlamada, dolar gerçek değerini yansıtmadığı için, bir anda merkez bankası bir gecede devalüasyon ilan ediyordu ve doların fiyatı ikiye katlanıyordu, burada sorgulanması gereken kur sistemi değil aslında, yani ister sabit kur sistemi olsun, ister piyasa fiyatı üzerinden gerçekleşen sistem olsun, burada sorgulanması gereken bence tl nin neden yabancı para birimlerine karşı değer kaybettiği olmalıdır. farklı ülkelerde de bunun örnekleri var her an , her zaman aynı şekilde ülkelerin para birimleri aynı değerde kalamayabiliyor, fakat sonrasında yine önceden olduğu gibi gerçek değerine dönmekte, sözün özü kuru dizginleyecek önemli bir enstrüman faiz, fakat hatırı sayılır zat faiz düşsün diyor başka bir şey demiyor, akıl mantık var faiz bu gün düşse dolar 7 tl olur, ekonomide 3 ayaklı bir tabure düzlemi düşünün, 3 ayağın biri faiz, biri döviz, biri de enflasyon, taburenin bir ayağının kısaldığını gördüğümüzde ne olur? evet tabi ki tabure dengede duramaz ve yıkılır, en basit anlatımıyla ekonomik dengeler bu şekilde işler..
bence bu krizi ya kalpazan gibi dolar basarak kurtaririz yada paradan bir 0 atmakla kurtaririz.sevimli borlar neredeyseniz çıkın artık.
daha önce hiç halk pazarında patates limon taneyle satılmamıştı. küçüklüğümde çuvalla soğan falan alırdık. şimdi adamlar "halk pazarında" taneyle satıyorlar. nereye etkisi yok. gözünüzü açın !!

geçen ay gelen faturalarınızla bu ay gelenleri karşılaştırın. laf olsun diye değil m3 başına kaç lira artmış bir görün. başka bişey demiyorum.