14 mayıs 2023 cb ve genel seçimleri

14 mayıs pazar günü halk, tbmm üyeleri ve cumhurbaşkanını belirlemek için sandığa gidiyor.

ufak farklarla insanların kararını verdiğini düşünüyorum. saflar belliydi, şimdi daha da sıkılaştı. ufak bir kararsızlar topluluğu var. onlar da sanırım kendilerine yakın güçlü tarafa doğru oylarını verecektir.

son günlerde iktidarın imaları beni rahatsız etse de sağduyunun galip geleceğini düşünüyorum. bu başlık altına güzel şeyler yazalım istiyorum 14'ü akşamı ve sonrasında. şimdilik söyleyeceklerim bunlar arkadaşlar.
ay actualcığım aşırı doz halk tv izliyorsun sen ha benden söylemesi.
utanmasa zirve yapalım seçim günü sonuçları beraber izleyelim diyecek.
ülkenin iç işleri bakanı seçimleri 'siyasi darbe' olarak nitelemiştir.

normal şartlar altında yani demokratik düzende seçime az bir süre kala bulunduğu koltuktan kalkması gereken birisi böyle bir açıklama yapabiliyor. neresinden tutarsanız elinizde kalıyor.

işte bu yüzden bu seçim önemli. çok önemli. 1. turda bitsin bu iş.
millet ittifakı hiç beklemediği oranda yüksek bir oy alacak.
muharrem ince'nin adaylıktan seçilmesiyle 1. turda bitmesi beklenen seçim.

yurtdışı oyları bilindiği gibi tamamlandı ve oy çuvalları ülkeye geldi. yine 14'üne kadar yurtdışına çıkanlar oy kullanmaya devam edecekler.

ince adaylıktan çekilse de pusulada yer almaya devam edecek. ince'ye oy verilebilecek ve oylar 'geçerli' sayılacak. zaten kendisi de bugün partisi adına oy istedi ve mecliste yeralmak istediklerini yineledi.
sana söz baharları yeniden getirmek için bir oy kemal dedeme bir oy reise!
stresten sözlüğe dadandım amk gerildikçe entry giriyorum.
bu akşam yıllar sonra atv açıp izliycem. suratlarını ve yorumlarını görmek istiyorum.
m.i.'ye her sandıktan oy çıkması?! muharrem ince'ye verilen oy oranı yüzdesi şaka değilse cidden şansına yaşıyoruz.

(bkz:zeka ve makarna)
ekrem ve mansur başkanın ortak açıklamalarıyla devam ediyoruz. hadi dede be
ayrıca biz başka bir ülkede mi yaşiyoruz ? bu kadar pahalılık deprem yalnızlık ötekileştirme ? nerde tepki nerde ya ? ben birinci turda kk alır diyorum insaallah itiraz edilen yerler girildiginde kurtuluruz bu durumdan
ikinci turda erdoğan alır gibi duruyor sori!
mecliste cumhur alırsa ve ikinci tura kalırsa rte alır ne degisti hiç sinirden gülesim geliyor kimse şikayet etmesin kimse. peynir et yok bilmem ne zamlanmış cidden umurumda olmaz artık. ama bir 5 yıl nasıl gecer canım nasıl 5 yıl neyin yatarı bu ? ama ben bu secimde 1. tur kk alır gibi diye hala bekliyorum. hayırlısı olsun ne diyebilirim ki artık

bu kadar zor olmamalı . ıki ucu boklu degnegin iki ucundan da tutup delirecem evet öyle yapıcam en rahatı bu deli gibi yaptilar iyice
2. tura kaldigini acikladilar suan yani bir suru sayilmayan oy da var insan derki sandıklarda durun insaallah millet bırakıp gitmez yoksa 1. turda rte gene aciklayabilir kazandigini .
barbaros şansal'ın türkiye için birkaç sene önceki temennisi gerçekleşmiş, bokunda boğulmuştur. lütfen terkedin, göçmen olarak, kaçak olarak, nasıl olur bilmem ama orada geçirdiğiniz her saniye kayıptır.
cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %5 oy alan (bkz: sinan oğan) 2. tura kalması muhtemel seçimlerde belirleyici olacak. (bkz: rte) şu an %49,36, (bkz: kemal kılıçdaroğlu) %45 seviyelerinde. son anda seçimden çekilen (bkz: muharrem ince) aday olmamasına rağmen 220133 kişiden oy alarak %0.42 seviyesinde oy almıştır. hala ve hala %50 oy alabilmek oy çalmışlar, şöyle olmuş böyle olmuş dense de büyük başarıdır. sosyal medya çok iyi kullansa da muhalefet bir kez daha başarısız olmuştur. şimdi 14 gün daha var. muhalefet alabilir mi çok zor altan bilemiyorum. ekonomi, adalet, eğitim bitmiş maalesef hala 2 kişiden 1inin umurunda değil.
genel seçime bakarsak.. hükümete verdiği destekten başka bir icraatı olmayan mhp seçimde büyük başarı göstermiştir. ben açıkcası baraj altında kalır ya da max. %7 alır derken %10 alarak 3. parti olmuştur. 4 partinin eklenmiş olmasına rağmen chp %25te kalmış; seçimde parlayacak denilen tip ve ysp beklenen eforu gösterememiştir. memleket partisi %1i bulamamıştır. afterparty yapacağını söyleyen gençparti de istediğini alamamıştır.
kısaca: yaşanan ekonomik sorun, deprem felaketi, her türlü yolsuzluk iddialarına rağmen bu bahsedilen oranlar aklımın alamayacağı şeyler olsa da milletin iradesine saygı duyulması gerekiyor ya.. işte ben maalesef duyamıyorum. şu an iktidar için meclisin çoğunluğuna sahip olunması bu ülkede bir şeylerin değişmeyeceğinin göstergesi. benim gibi düşünen herkese geçmiş olsun. tam tersini düşünen %50nin içinde olanlar. tebrikler... kazandınız.
köylü kentliyi yenmeye devam ediyor. olay budur. cümle israfına gerek yok.

köylünün satın aldıklarıyla kentlinin satın aldıkları farklı.

önümüze bakalım.
bu seçimin ayı sözlük açısından da büyük bir özelliği oldu.

az çok uzun zamandır buraya yazan yazarların siyasi görüşleri ortada. hatta o kadar ortada ki bu belirgin siyasi duruş kamplaşmaya neden oldu ve zamanla ayı sözlük'ün tüm iklimini etkileyen bugünkü çoraklaşma ortaya çıktı.

örnek verecek olursak bana faşist ve daha birçok şey yakıştırmaktan geri durmayan, organize olarak eksilemeyi bir spor olarak gören güruh sanki dut yemiş bülbül gibi davranmakta.

belki bir daha böyle muhabbetleri yapacağımız ortamı bile bulamayacağımız bizler neden dün ve bugün sessiz kalıyoruz-kaldık? yoksa siz sessizler 21 yıllık kaos ortamından mı besleniyordunuz?

yorgun olanlarınız, usanmış olanlarınız, ümitsiz olanlarınız bir yana insanları yaftalamaktan bir an bile geri durmayan organize suskunlar ile bu saçma günlerde sözlükte sesini çıkaranları sözlük asla unutmayacak. umarım 28'inden sonra güzel bir güne uyanırız ve siz yine bana faşik filan deyip eğlenirsiniz...
ikinci tura doğru giderken ben de milletvekilliği için bir kaç çıkarımda bulunayım.

ilk olarak biz bu türkiye sağını tanımıyoruz, siyasilerden ziyade eldeki kitleyi de tanımıyoruz bunu görmüş olduk, chp 30'lara dayanacak derken hdp'den geri gelen emanet oy tayfasıyla anca 25'i buldu, burada ittifak ortaklarının katkısı çok sınırlı kaldı, bunda tek liste mevzusunun bir yansıması var, deva, gelecek ve saadet gibi partilerin kadrosuna bir şey diyemem ancak kitlenin eli yine altı oka gitmemiş, üstüne iyip'de bir seçenek olmamış, akp'den sıkılanın mührü üç hilale vurduğu ya da yeniden refah partisi'ne yüklendiği bir manzara gördük, cumhur ittifakı hitap ettiği kitleyi gayet iyi biliyormuş ki ayrı listeyi bunu da hesaba katarak gerçekleştirmiş.

milliyetçi siyaset yükselen bir kuvvet olduğunu ispatlamıştır, iyip ve mhp oyuna ek olarak zafer partisi'nin barajı geçmeyeceği kesin olmasına rağmen yüzde 2'yi geçmesi oradaki motivasyon ve inanmışlığı fazlasıyla gösteriyor.

türkiye cumhuriyeti'nin gelmiş geçmiş en sağcı meclisiyle karşı karşıyayız, durum öyle bir noktaya ulaştı ki kimi vekillerin yanında rte bile iki adım solda kalıyor. buna karşı merkezin solundan başlayarak sol siyaset fazla rehavete kapıldı ve birbirlerinin bölgesinde birbirlerinden seçmen devşirme üzerine hareket etti, tabi atı alan üsküdar'ı da geçmiş oldu.

ysp açıkçası kaybetti, daha doğrusu kendi kemik seçmenine sıkıştı, bu durum kimilerini şok etse de beklenendi zaten çünkü baraj 7'ye düştükten sonra son üç seçimde oraya oy veren ciddi bir kitle chp'ye geri döndü, üstüne tip'in seçimlere katılması bir kısmının da oraya yönelmesini sağladı. burada ysp'li arkadaşların günah keçisi aramak yerine bir dizi öz eleştiri yapması gerekecek, çünkü açıkça görülüyor ki 7 haziran 2015'den bu yana batıda bu siyasete oy veren geniş bir kesimle herhangi bir bağ kurulamamış, öyle ki tip'ten çok chp'ye yönelenler var.

kendi adıma sevindirici olan ise türkiye işçi partisi'nin kendi ayakları üzerinde durup kendi gücüyle ülkenin yarısında seçime girmemiş olmasına rağmen 1.8'e dayanması ve bir nevi kendini ispatlamasıdır. vekil sayısının 4'te kalması ve istanbul 1, izmir ve antalya'da kıl payıyla birer vekilin kaçması can sıkmıştır, ancak 1960'lardan bu yana programında açıkça sosyalizm yazan bir parti ilk defa kendisini gösteriyor, bundan böyle artar eksilmez diyorum.

hepsinden geriye ikinci tur ne olur ne olmaz bir şey diyemiyorum, ancak bildiğim önümüzdeki dönemin çok daha ideolojik ve çatışmalı geçeceğidir.
  • /
  • 2