2012 oscar ödülleri

oscar ödülü alan en yaşlı oyuncu olmuştur aynı zamanda. gönül jonah hill in veya nick nolte un almasından yanaydı ama bu isteğim kesinlikle oyunculuk için değil görüntü içindir.*
the artist ile ludovic bource en iyi film müziği dalında ödül aldı.*
en iyi müzik the artist e gitmiştir. adil olmadı bence, war horse varken ne yani bu şimdi,şaka gibi...
en iyi şarkı ödülü "the muppets" filmindeki "man or muppet" bret mckenzei almıştır.
angelina jolie nin " iyi akşamlar" derken ki ses tonu ile heteroları 3 kere arka arkaya hands free orgazm yaşamalarına sebep olduğu kanaatindeyim.
en iyi orjinal senaryo ödülü "midnight in paris" ile woody allen kazanmıştır.
en iyi kısa film ödülünü "the shore" ile terry george ve oorlagh george kazanmıştır.

en iyi kısa belgesel ödülünü "saving face" ile daniel junge ve sharmeen obaid-chinoy kazanmıştır.
en iyi yönetmen ödülünü "the artist" ile michel hazanavicius kazanmıştır.
en iyi erkek oyuncu ödülünü "the artist" ile jean dujardin kazanmıştır.
en iyi kadın oyuncu ödülünü "the iron lady" ile meryl streep kazanmıştır. salonda inanılmaz bir çoşku var ;çünkü bu teyzemiz daha önce 17 kere aday olmuştu." beni buraya bir daha çıkarmayacağınızı biliyorum onun için istediğim gibi herkese teşekkür etmek istiyorum." deyip sahnede en uzun kalan oyuncu olmuştur.
en iyi film ödülünün hugoya gitmesini istediğim ödül törenidir.
en iyi film ödülünü "the artist" ile thomas langmann producer kazanmıştır.
açıkcası sabah 7:00 ye kadar oturmup izlemiş olmamın hakkını vermeyen ödül törenidir. filmi izlemeye gidenlerin " lan makiniiiiiist filmin sesi yok amk" diye bağırdıkları bir filmin en iyi film dalında ödül almış olması bana eurovisiondaki ülke çıkarları konusunu bir kere daha hatırlatmış oldu. zira ödül töreninde resmen fransa ve amerika al gülüm ver gülüm gerçekleştirdiler. erkek oyuncu ödülünü gray oldman, brad pitt, george clooney gibi isimler varken jean dujardin in alması ve en iyi yönetmen ödülünü martin scorsese varken michel hazanavicius almasına " yuh eşşeğin amına su kaçırttınız." dememe sebep olmuştur. en iyi kadın oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi animasyon,en iyi yabancı film ödüllerinin yerini bulduğunu söyleyebilirim. the help istediği kadar ilgi göremedi, the artist fazla abartıldı, kesin ödül alır denilen war horse hiç ödül alamadı. uzun entrynin kısası the artist 5 dalda ödül toplamıştır ve oscar ödül töreninin ülkeler arası çıkar gösterisi olduğu kanıtlanmıştır.
geçen sene çok sinemaya gidemediğim için bu sene takip etmenin içimden gelmediği geleneksel etkinlik. e gidememem normal, sinema biletlerini 15-17 lira yapan özel sinemalar utansın!
oscar hakkında gerçekler:

kırmızı halı efsanesi: efenim esasında herkesin üzerinde yürümeye can attığı bu geleneksel halı parçasının asıl rengi kırmızı değil bordodur ve flaşlar ve akşam güneşinin yansımasıyla rengi cart kırmızı görünmektedir sadece.

ödül törenlerinin (bizim zamanımıza göre gecenin 2 buçuğuna tekabül eden) galasının 17.00 ila 19.00 arasında yapılmasının nedeni de bir stratejik taktik! buna göre ikinci derece ünlüler saat 17.00de gelirken birinci derece ünlüler saat 19.00 gibi teşrif etmekteler. bunun da nedeni, akşam güneşinin ciltteki pürüzleri örtüp parıltı vermesi. bu yüzden bu ünlüler güneşin son ışıkları olan 19.00da gelerek ciltlerinin pürüzlerini kamufle etmeyi ve olağanüstü parıltılı amaçlamaktadır.

kostüm konusunda, ünlüler yanlarında mutlaka yedek kıyafetleri ile gelmek zorundalar, zira kırmızı halı üzerinde gövde gösterisinde bulundukları kıyafetlerle sahneye ödül vermek için çıktıkları zamanki kıyafetlerin aynı olması yasak. arkada dev bir kulis var ve kim sahneye çıkacaksa oraya gidip koltukta göründüğü kıyafeti değiştirerek çıkmak zorunda.

hanımların ellerinde görülen mini çantalar kameralar kapanır kapanmaz derhal asistanlara veriliyor ve kameralar kapalıyken içi bir sürü abur cubur dolu evrak çantaları ele alınıyor. zira bu insanlar 7 saat boyunca aç bekliyorlar. kameralar açıldığında ani bir hareketle hemen çantalar el değiştirip pozlar takınılıyor.

kırmızı halı gösterisinin amacı turizm yaratmak, o ünlüler o giydikleri kıyafetlerin sahipleri değiller, ama reklamın iyisi kötüsü olmaz, o elbiseler dünyada sadece bir yerde satılıyor oluyor, ünlülere o gece için verilen sözgelimi 500000 dolarlık bir elbiseyi almak için insanların dünyanın öbür ucundan new yorka gelip o elbiseyi alması gerekiyor. bu yüzden ünlüler tek kuruş ödemeden o elbisenin reklamını yapmış oluyor.

bu bilgileri tülin şahinşin bir programından alıp paylaşmayı görev bildin efenim.
sabahın 7sine kadar oturup izlediğim enteresan bir törendir. * törende öne çıkmasını beklediğim hugo, the help, tinker tailor soldier spy ve the descendants gibi filmler malesef the artistin gölgesinde kalmıştır. şimdi the artistin de hakkını yememek lazım* ama malesef bu gibi filmlerin yanında en iyi film ve en iyi yönetmen ödülünü alacak kadar da değildir. asıl mesele ıtırlar size kıtırlar bize görüntüsüne bürünmüştür. kısacası fransızların eski amerikan sessiz sinema örneklerinin birebir şekilde yapması bu ödüllerde büyük etken olmuştur. yani amerikan kültürüne methiyeler düzen bir filmin buna layık olduğu düşünülmüştür. * bu durum kısır bir döneme girmiş avrupa sinemasının, aynı kısırlıktaki amerikan film endüstrisiyle güç birliği gibi görünmektedir.

törende en çok üzüldüğüm konular; en iyi yönetmen ödülünde martin scorsesenin hakkının yenmesi, en iyi film* ve en iyi orjinal müzik ödülünün* the artiste peşkeş çekilmesi ve the artistten kat be kat daha zengin, etkileyici içerikteki jodaeiye nader az simin*nin gerçek manada yarıştırılmayıp en iyi yabancı film oscarıyla yetindirilmesi idi. diğer belli başlı ödüller konusunda ise ne hikmetse akademi ile aynı fikirdeyim. *

vel hasıl kelam amerikan film endüstrisinin hedef şaşırmış olması ile sonuçlanan bir ödül töreni olma özelliğine sahip oscar izlediğimizi düşünüyorum.

not: tüm adayları ve ödül alan yapıtları burada bulabilirsiniz: #40750
an itibarı ile 5n 1k programında ödül töreninin kritiği yapılmaktadır.
meryl streepin ne kadar asil bi duruşu olduğunu bi kez daha anlamış bulundum bu törenle.
  • /
  • 3