vnl 2024

erkek takımımız ikinci haftada iran'ı yenmeyi başardı fakat diğer üç maçını kaybetti.

slovenya 3 - 0 türkiye
polonya 3- 0 türkiye
iran 1 - 3 türkiye
almanya 3 -2 türkiye
kadın takımımız 3. hafta için hong kong'ta. finaller öncesindeki on hafta maçlarımız şöyle;

12 haziran tayland
13 haziran dominik cumhuriyeti
15 haziran çin
16 haziran brezilya
kadınlar bugün tayland karşısında zaman zaman hata yapsalar da maçı 3-0 kazanmayı başardılar. ligde üst üste 6. galibiyet ile 4. sıraya geldiler.

15:30 da brezilya - polonya maçı var, muhteşem bir maç olacak. iki takım da ilk 8 maçını kazanıp namağlup ilerliyorlar. bugün birinin namağlup durumu değişecek bakalım hangi takım galip gelecek.
kadınlar son hafta maçlarında tayland ve dominik cumhuriyeti galibiyetleri sonrası çin ve brezilya'ya yenildik. ligi 6. sırada bitiren sultanlar çeyrek finalde polonya ile eşleşti. son maçlarda oynadıkları voleybolla keyif vermediler. çin maçında setlerde 2-0 öndeyken 3-2 kaybettik. brezilya maçında ise hiçbir varlık gösteremedik. çeyrek final maçı 21 haziran'da.
süreç daha kötü yönetilemezdi herhalde. baştan aşağı rezillik dolu bir vnl oluyor.
en başa gitmeliyiz, sırf antalya'da başladığımız için seyircinin karşısına "ben şampiyon takımımı çıkaracağım" diyen hamaset dolu bir federasyon. üstelik kendini kanıtlama ihtiyacı olmayan olimpiyat bileti olan bir takım için. ilk hafta hep aslarımız çıktı. gerek var mıydı? özellikle fenerbahçe ve eczacıbaşılı oyuncuları sahaya sürmeye gerek var mıydı?
yedek takımla çıkılmalıydı, sadece gençler oynatılmalıydı. pasör dilay ortalarımız yasemin deniz op'miz alexia tutku burcu smaçörlerimiz derya bianka ilayda saliha olmalıydı. ama sırf halka şov yapacağım diye lig sonrası dinlenememiş oyuncuları sahaya attılar resmen. ne oldu? zehra fransaya blok yapacak diye sakatlandı, olimpiyata yetişecek mi soru işareti. ilkin sakatlandı ve olimpiyatta hande aksarsa mecburen ilkin alınacak, maç eksiği olacak ve nasıl dönecek dönebilecek mi soru işareti. hande sakat, eda hala istenilen seviyede değil. tüm sene kendi takımında tek oynayan oyuncu olmak zorunda kalan ebrar'ın üstünden tır geçmiş gibi. elimizde benchte çürümeye terk edilmiş ve vargas'a top atamazsa kenara alınacağını bilen özgüvenini yitirmiş bir cansu-ki brezilya maçında gözyaşını sildiği bir sahne var beni paramparça etti- , gençliğinin ve tecrübesizliğin bir sonucu olarak as olmanın ağırlığını kaldıramayıp altında ezilen bir elif, blok yapamayan ortalar, derya hariç hücum gücü dipte smaçörlerimiz kaldı. ki derya'da sağ olsun aldığını vermeden sahadan çıkmıyor.
sırbistan oyunları çözülmesin ve sakatlık olmasın diye as kadrosunu olimpiyata kadar kampa aldı. italya ilk hafta en önemli silahlarını -egonu sylla fahr degennaro- dinlendirdi. amerika aynı şekilde... olimpiyat senesinde türkiye hamaseti katilimiz oldu maalesef. vnl ilk iki hafta tüm maçları kaybetsek diğer haftalar aldığımız puanlarla zaten yine zirveye geçerdik. şu an ne olacak bilmiyorum. voleybolda altın neslimizi bulup bu denli karanlıklara gömmek zorunda olmak çok üzücü. gelelim federasyonun altın sözüne... eyy makif, sen kimsin ki böyle bir söz veriyorsun? bakın voleybol tarihimizde 3 defa olimpiyata katılabildik biz. 2012, travma bırakıcı şekilde elendiğimiz 2021 ve 2024. karşımızda ise sayısız madalyalı brezilya, çin, abd ve italya var. neyimize güvenilerek verildi bu söz hiç anlamıyorum.

ilk iki hafta rotasyonumuz şöyle olmalıydı:

pasör: dilay - sıla
çapraz: alexia-tutku burcu
orta: deniz-yasemin-bahar-beyza
smaçör: derya-saliha-bianka ilayda-ilkin
libero: ayça-melis

sonra finallere aslarla girilebilirdi. ya da bu takım tuttuysa buradan da devam edilebilirdi.
şu anki tek isteğim bir sakatlık olmadan şu vnl'den kurtulmak. elenmek zerre önemli değil, eğer oyuncular böyle suratsız çıkacaksa umarım çeyrekte elenirler de tatil süreleri biraz daha uzar. yoksa hiç şansımız yok maalesef.
erkeklerde rezil voleybolumuza devam ediyoruz. ligin averaj takımı haline geldik. tek galibiyet ile ligin son sırasında yer alıyoruz. yendiğimiz iran son iki maçında amerika ve hollanda'yı mağlup etti. biz bulgaristan'a 3-1, arjantin'e 3-0 mağlup olduk. son iki kalan maçımız olimpiyatlarda yer almak için mücadele eden sırbistan ve italya ile olacak. arslan ekşi'nin sakatlığından sonra ikinci pasörümüz murat yenipazar'da bulgaristan maçında sakatlandı. 3. pasörümüz arda bostan ile son maçları bitireceğiz, umarım o da sakatlanmaz. pasörsüz nasıl oynanır hiç şahit olmadığım bir konu. erkek takımın tek şansı şu, gelecek sezon vnl 16 takımdan 18 takıma çıkıyor. bu sebeple bu yıl ligden düşme olmayacak ve challenger kupasının finalist iki takımı milletler ligine dahil olacak. erkeklerde şöyle bir durum da var, alttan gelen oyuncu da neredeyse yok gibi. u21 takımımız dünya sıralamasında 44. sırada, u19 takımımız ise 42. sırada. gelecekte de erkek voleybolu için iyi bir ışık yok diyebilirim. kadınlarda ise tam tersine alt yapı ve genç takımlarda da gelecek vaadeden çok iyi oyuncular yetişiyor, geliyor.
çeyrek finalde kadın milli takımımız bugün polonya'yla karşılaşıyor.

maç saati: 16:30 trt spor
youtube'dan da yayın verilecek trt spor yıldız kanalından.



şimdi gelelim maça... karşı tarafta stysiak ve korneluk faktörünü görmezden gelmeden, wolosz da çok gününde değilse çok rahat olmayacağını düşünmekle beraber, 3-1 alacağımızı düşünüyorum.
ha eğer bana kalsaydı, ben koç olsaydım yedeklerle çıkardım. ya da kızlar yormayın kendinizi çıkıp eğlenin sonra gidelim derdim.
takımda sağlam tek oyuncu kalmadı çünkü.
zehra güneş sakat, olimpiyatlara yetiştirilsin diye onlarca doktor ve fizyoterapist uğraşıyor.
hande baladın'ın karın kasında zedelenme olmuş, yırtık olmadığı söyleniyor ama 3 hafta dinlendirilecek.
eda formuna kavuşamadı. arka alanda manşet alacak hücumda harikalar yaratmasa da sırıtmayacak ilkin aydın sakat.
gizem örge'nin omzunda sıkıntı var brezilya maçında arada omzunu tuttuğunu gördüm ki en büyük korkularımdan biri çünkü takımın bel kemiği, o yoksa yokuz yerini kimse dolduramaz.
ebrar sezon boyunca pasör çaprazı oynadı hiç dinlenmeden geldi bizde smaçör oynuyor. rakip takım bunu bildiği için sürekli ebrar'a teknik servis kullanıyor ve ebrar manşet almak için eğilip bükülmekten hücumdan düşüyor.
derya ve beyza buz torbalarıyla ayaklarında sargıyla geziyordu son antremanda. elif ve cansu'nun da ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyacı var olimpiyat öncesi. santarelli sağ olsun cansu'yu kenarda bekletip şans vermeyerek elif'e de haddinden fazla yüklenerek iki pasörümüzün de dengesini bozdu.
yani açıkçası bu vnl bizim kabusumuz oldu. zarardan başka hiçbir şey getirmedi.
üstelik diyelim ki çeyreği geçtik yarı final ve finali üst üste oynayacağız. brezilya ise finale bir gün dinlenerek çıkmış olacak. fikstür tamamen brezilya'ya yarasın diye yazılmış sanki.
o yüzden açıkçası bugün yenilsek de karalar bağlamayacağım. tek istediğim sahada güzel bir oyun görebilmek. tüm oyuncuların aklında olimpiyat kürsüsü var ve fitness programları da buna adapte edilmiş durumda. örneğin eczacı oyuncuları sezon boyunca gym'e çok nadir giriyordu bu yaz hepsi ağırlık çalışıyor. yorgunluk da biraz bundan kaynaklanıyor. keşke her şey bu kadar olimpiyat odaklıyken vnl'in en başından bu kadar ortaya atmasaydık sporcularımızı. artık olan oldu, bundan sonrası için desteklemekten başka bir şey elimizden gelmez.
çeyrek final maçında polonya'ya karşı çok iyi bir voleybol ile ilk seti aldık. çeyrek finali geçersek yarı finalde amerika'yı 3-0 ile geçen italya rakibimiz olacak. polonya geri dönebilen iyi bir takım, bakalım bu iyi voleybolumuzu maç boyunca sürdürebilecek miyiz, izleyip görelim. bu arada son vnl şampiyonunun grup maçlarında olabilir fakat finallere yedeklerle, gençlerle, alt takım oyuncularıyla çıkma gibi bir lüksü yok, bu lige ve izleyen milyonlarca kişiye büyük saygısızlık olur. ilkin, hande, zehra hepsi yeri doldurulabilecek oyuncular. kadromuz bu pozisyonlarda oldukça zengin. özellikle ilkin gs den de bi oyuncu olsun diyerek kadroya alınıyor olmalı. ne manşeti, ne hücumu, ne bloku, takıma hiç bir artısı olduğunu düşünmüyorum. umarım zehra, hande olimpiyatlara kadar iyileşip tekrar sahada yer alabilirler.
ebrar'a çok üzülüyorum. koca sezon pç oynuyor, rus liginde tarihe geçiyor. milli takıma geliyor smaçör oynuyor. manşet almak için yamulup bükülüyor. manşeti çok gelişti fakat fiziksel olarak da smaçör pozisyonuna çok uygun değil. diğer türlü de melissa vargas'ın yedeği olacak ve çok daha az oynayacak. italya'daki gibi egonu / antrapova modeli bizde çalışmamıştı ama tekrar denenebilir.
kalp zorlayan bir maç oldu. 2-2 sonrasında final setinde kaybettik. sanırım "ebrar'ın son zamanlarda en kötü oynadığı maçtı" desek yanlış olmaz. 14 sayıda kaldı, aldığı sayılarda da durup dururken karşı takımı tahrik etmeye çalışması utanç vericiydi. her oyuncunun kötü günü olur, vnl de tüm zamanların en çok sayı alan oyuncususun, az bi sakin olsan mı?

polonya'da 2 metre üzeri iki oyuncusu adeta blok yerine duvar oldular. korneluk saftirik bi karakter ama istediği anda inanılmaz işler yapabiliyor. sağlık olsun, iyi mücadele ettik, kaybettik. çeyrek finalin diğer 3 maçı 3-0 biten, mücadele olmayan maçlardı, net skorlardı, sadece bu maç çeyrek finale yakışan maç oldu.
"gs'den de bir oyuncu olsun" denerek alınan ilkin sultanlar liginde rekorla yılın en çok sayı alan oyuncusu oldu aynı zamanda liberolar dahil en yüksek pozitif manşet alan oyuncu. pasörü liberosu çaprazı olmayan bir takımı koca sezon taşıdı elbette ki bu takımda da yer alacak. kaç maç oynayabildi de bu "katkısı yok" yorumunu alıyor hayret ediyorum. geçen sene vnl'de gayet iş yapmıştı.
yeri doldurabilecek denilen olimpiyat görmüş zehra'nın hande'nin yerini kimle dolduracaksın bu kızlar yıllardır a takımda ve millide ter döküyor türkiye'nin iliğini bilen guidetti bile bu isimlerin yerini dolduramadı ki dolduramaz da. komple kaç tane smaçörümüz var hande gibi? vnl tarihinin en çok blok yapan oyuncusu zehra, kim gelecek yerine? o yerini doldurduğu düşünülen oyuncu 24-24'te eli titremeden zehra gibi servis kullanamaz takar fileye. yine kritik anda manşet alamaz ace yer. yemiyorlar mı, tuğba derya mı doldurabildi hande'nin yerini beyza aslı mı doldurabildi zehra'nın yerini?
ayrıca neden saygısızlık olsun çin de böyle yapmadı mı oyuncularını riske atmadı sırbistan hiç getirmedi bile.
nitekim bomboş bir turnuva uğruna alenen sakatlanmış 3 oyuncumuz var elimizde ki ben gizem'in de ciddi sorununun olduğunu ama kapatmaya çalıştığını düşünüyorum çıkar yakında.
olimpiyat senesinde "her maç eda oynasın her maç vargas oynasın" diyenler yüzünden beli doğrulmadı takımın. bakalım olimpiyatlarda neler izleyeceğiz?
gönlüm italya ile. brezilya çok daha komple bir takım ve dipçik gibi gelmişler bir oran verecek olsam 53-47 brezilya derdim ancak kilit isim ana cristina. ya batıracak ya çıkaracak göreceğiz.
egonu'm yeni antrenörüyle çok iyi anlaştı ve sonunda hatalarını azaltabildi. bu seneye bir şampiyonluk yakışacak turnuva mvp'sine! vira italya!
takımında başka oyuncu olmayınca pasör topların hepsini sana atıyorsa sayı rekoru kırman kolaylaşır, türkiye liginde değil de avrupa kupalarında tecrübe edinemedikten sonra türkiye liginde istediğin kadar sayı rekortmeni ol, hiçbir işe yaramaz, bunu da zaten milli maçlarda görüyoruz, ilkin'in milli maçlarda takıma tek bir katkısı yok. geçen sene de yoktu. meliha diken, saliha şahin, alexia carutasu gibi smaçörlerin varken neden ilkin? bir de liberoya smaçör forması giydirmek de yeni moda oldu. ayça takımda boş yer kaplıyor, iyi smaçörlerini kadroya almayıp liberoya smaçör forması giydirip oyuna sokuyorsun. umarım olimpiyatlarda bu hatalar düzeltilir. aslı zehra'dan çok daha iyi. yıllarca milli takımda yer aldılar diye devamında da yer alacaklar gibi bir düşünce ne alaka. zehra vakıfta da son dönemde kötüydü. sakat olmasaydı aslı'nın daha faydalı olacağını herkes görecekti. kübra akman da thy'de çok iyi bir sezon geçirdi. milli takımdan kesilmesi çok anlamsızdı, aynı meliha'nın kesilmemesi gerektiği gibi kübra da kesilmemeliydi. bahar akbay bu sezon vakıfta zaman zaman zehra'nın önüne geçti, onu bir çok maçta kesti, bunu neden milli takımda yapamasın. ve bu zehra yerine bahar'ı oynatma kararı kime aitti? takımın iliğini bilen guidetti'nin kararıydı. demek ki zehra vazgeçilmez değilmiş.

gönlüm polonya'dan yana, vnl de şampiyon olsunlar istiyorum ama italya ve brezilya çok formda.
erkekler yine şaşırtmadı, sırbistan maçında 1-0 öne geçtikten sonra maçı 3-1 verdiler. milletler ligindeki son maçları pazar günü italya ile. gelecek yıl için hem antrenör hem staff değişmesi şart. ligi sonuncu bitirmek belki federasyonun önlem almasını sağlar. ülkemizde taner atik, mustafa kavaz, kerem eryılmaz gibi antrenörler varken neden takımın başına hiçbir başarısı olmayan cedrid enard getirildi anlamış değilim.
saliha şahin manşet alamadığı için polonya'da sezonun yarısında kesik yedi tekli bloğa bile hücum yapamıyor siz voleybol izlediğinizden emin misiniz? bence değilsiniz çünkü alexia'ya smaçör demişsiniz alexia pasör çaprazı...
bir fenerbahçeli hezeyanı olarak yorumluyorum çünkü aslı herhangi bir evrende zehra ile kıyaslanamaz. zaten zehra'nın en kötü olduğu sezon buydu ve sezon sonu istatistiklerde hücumu da bloğu da aslı'dan çok da kötü değil... kübra akman demişsiniz ligde 15.sırada blokta... bahar zehra'dan iyi olduğu için değil zehra sakat olduğu için oynadı ki zehra'nın set başı bloğu 0,78 iken bahar'ınki 0,49. bize orta oyuncunun büyük maçta oynayanı blok yapanı lazım bu da maalesef aslı değil tıpkı beyza'nın olmadığı gibi.
daha fazla da uzatmayacağım yazdan yaza değil de sezonu da takip edin derim.
kadınlar yarı final maçları;

22 haziran saat 13.00 italya - polonya
22 haziran saat 16.30 brezilya - japonya
erkek voleybolu zerre umrumda değil ama takip ediyorum çünkü ilik gibi çocuklar var... tam bir görsel şölen. mesela murat ve luburic'in arasında kaşar gibi erisem zerre sesim çıkmazdı bakar mısınız...



hele italya'nın bi daniele lavia'sı var prensim resmen. şöyle bir erkeğe nefessiz verirdim. istese sikerdim de...
man volley iyi ki var allah ömrünü uzun etsin.



beklenen oldu ve italya zayıf rakibi polonya'ya acımadı...
dün iyi ki elenmişiz dedim yoksa italya içimizden geçecekmiş.
25-18, 25-17 ve 25-12 gibi komik farklarla sahaya gömdüler resmen. pasörleri orro 5 blok yapınca sen takım olarak pasörden dahi blok yersen zaten geçmiş olsun. egonu ve sylla da zerre acımayınca polonya da vnl'den eli boş dönmüş oldu.
japonya brezilya karşısında vnl de hiç galibiyet görmedi fakat son iki maçı 3-2 kaybetti. bugünkü maçta japonya çok iyi oynuyor ve brezilyalı oyuncular çok fazla hata yapıyorlar. maçı hangi takım kazanır bilinmez ama bugünkü italya'ya karşı kim çıkarsa çıksın pek şansları yok gibi. italya finalde kazanıp şampiyon olur. üstelik bu takımlar tüm vnl de as kadro ile yer alırken italya ilk haftada egonu, sylla, orro, danesi gibi as oyuncularını dinlendirmişti ve buna rağmen ligi iklinci sırada bitirdiler. egonu, sylla ve anna danesi yarın yine gününde olursa ne brezilya'nın ne de japonya'nın pek şansları yok.
japonya harika oynuyor ancak boy dezavantajını en fazla bu kadar aşabiliyorlar. ne gayretli bir millet helal olsun. bu kadar hücumcu ve uzun bir takımı bile dize getirip terletiyorlar.
zaten japonya adına pek umudum yok ama final maçı için brezilya'yı yorabildikleri kadar yorsunlar istiyorum, hadi suşi prensesleri!
  • /
  • 3