zıbık

bildiğimiz dildonun osmanlı gay-lezbiyen kültüründeki karşılığı.
osmanlı döneminde balmumundan yapılan bir çeşit vibratördür.
eski dilde dildo.
osmanlı döneminde, kocaları uzun süre askeri seferlere giden kadınların, kocasızlık başlarına vurupta kötü yola düşmemeleri için imal edilen, tahta, balmumu veya çeşitli metallerden, üzerine deri geçirilerek yapılan yapay penislere verilen ad.
oldukça geniş bir sektör olan zıbık imalatında daha çok, eskiden haremde çalışıp yaşlandıkları için emekliye sevkedilmiş sudan'li hadım ağalar çalışırdı ve ekseriyetle bugünkü mısır çarşısı civarında bulunan zıbıkçılar çarşısı denilen bir mekanda sanatlarını icra ederlerdi.
boy boy, çeşit çeşit ve renk renk zıbıkların sergilenip satıldığı bir çarşının varlığı, osmanlı'daki cinsel yaşamın, sanılanın aksine oldukça liberal olduğunu göstermesi açısından incelenmeye değer.
zıbıkla ilgili en eski osmanlı'ca kaynaklar 15. yy a kadar gitmektedir. "kılık değiştirmek isteyen kadınların" da pantalonlarına zıbık koyduklarına dair imalar içeren bu kaynak trans erkeklerin anadolu topraklarında geçen şubat'ta gökten inmişçesine var olmadıklarını göstermek açısından önemlidir.