sigarayı bırakmak

15 yıllık kesintisiz ilişkimizi noktalama kararı aldığım 24. gün. ben bırakıyorsam sen de bırakabilirsin edebiyatını elbette yapmayacam. köpek gibi canımın çektiği zamanlar oldu başka işler meşguliyetlikler yaratarak üstesinden gelmeye çalıştım, çalışıyorum. tek tavsiyem 1 taneden bir şey olmaz demeyin. işte o tek dal sigara ile tekrar başlıyorsunuz bu merete. kendi kendinizi motive edin misal ben "sigarayı bıraktım" adında bir aplikasyon yükledim telefona oradan gün gün gelişmeleri takip ediyorum kazandığınız zaman, sağlık, para gibi bazı kriterler otomotik telefonunuza bildirim olarak geliyor. şimdilik her şey yolunda; zamanla entryme edit yapacağımdırımdır. xalo dumansız hava sahasından bildirdi.
sigarayı bırakmak otlakçılığa başlamaktır. *
yedi ay önce gerçekleştirdiğim ve akabinde efendime söyleyeyim gereksiz bir zafer duygusu, böyle lüzumundan fazla bir başarı hissi, ben yaptım tripleri getirse de iyi çocuğum aslında. ama başardım mı? başardım tabi lan! yedi aydır ağzıma sigara sürmedim boru mu oğloooooom?!!*
en iyi bırakma yöntemi yerini doldurma ya da* yer değiştirme sanırım. 3-4 gündür çekirdek* çikolata bir şekilde yapıyorum ama hiç bir şey * en iyi dostumun yerini doldurmuyor **** bunu daha ne kadar sürdürebileceğim * bilmiyorum. bir insanlık namına özellikle yaklışıklı * yazar arkadaşlar bana bir el atsalar* en azından fiziksel bağımlılığım geçene kadar * ağzımın dolu kalmasını sağlasanız *** büyük sevap kazanırsınız * gerçekten bak, bu bir amme hizmetidir.***
5-6 kez bıraktığım, bir seferinde 7 ay bir seferinde de bir buçuk yıl hiç içmediğim, bir gün tamamen bırakabileceğimi inandığım zevk çubuğu. onsuz yemeklerin tadı daha iyiydi.
(bkz: bırakmadım ara verdim)
üçüncü günümdeyim. bir haftayı atlatırsam hiçbir şey olmayacak gibi. bir de sürekli yemek yeme isteği olmasa içimde, ona da bir çözüm getirdim sayılır. *
ne olduğunu çözemediğim rahatsızlıklar silsilesinin sonunda yapmak zorunda kaldığım atraksiyon. günde bir pakete yakın içiyordum. uzunca bir süre boyunca hastane hastane dolaşmama rağmen neyim olduğunu anlayamadım. sonra düşündüm: "zaten bu meret her şeye kötü geliyor, belki bırakmak yaşam kalitemi yükseltir ve bir nebze de olsa iyileşirim." allen carr abimizin kitabı bana pek tesir etmedi. (kitapta yazılanların zaten bilinen şeyler olmasından mütevellit sanırsam). cold turkey tekniğiyle, takviye kullanmadan bıraktım.

ilk gün zordu. "dal sigara mı alsam acep?" sorusu beynimi epey bir oyaladı. sonra vazgeçtim. iki dal sigara alıp günü geçirebilen, hiç sigarasız da geçirebilirdi. markete inip bir paket muratti'nin fiyatına denk gelecek şekilde kuruyemiş ve ice tea ile kendimi ödüllendirdim. eve gidip zeyna izleyerek biraz vakit öldürdüm. geceleri, gündüzden daha da zor. balkona çıkıp keyifle sigara içtiğim flashbackler yaşadım. bu arada gece ciğerleri tertemiz hissettiğimi fark edip buruk bir sevinç duymadım değil. bir tiryaki için sigara içilmeyen gün görülen rüyalar high definition oluyor.

ikinci güne vardığımda önceki günden daha şiddetli bir istek vardı. "eeh! yeter be!" mottosuyla çıktım sokağa. bir dal sigara aldım. müthiş bir baş dönmesi eşliğinde verdiği duygu "bu muydu yani?" oldu. tüm olay dizginlenen arzunun şiirselleşmesiymiş meğersem. (bkz: arzu engellendikçe talep şiirselleşir) bu ufak kaçamaktan sonra paket yerine güzel ve pahalı bir diş fırçası aldım. an itibarıyla ikinci günün akşamındayım. entry'me burada son verirken cold turkeylere başarılar diler, kritik zamanın üç gün olduğunu hatırlatırım.
zor bir hadise olmasına rağmen yolu çok kolay olan eylemdir. zamanında sigara içip bırakmış bir insan olarak şunu söyleyebilirim ki bu olay tamamen bizim içselleştirilmiş bir bağımlılıktır. evet, nikotin bağımlılık yapıcı bir maddedir ama kimin sigara içemedi diye titrediğini, kriz geçirdiğini gördünüz?
çok farklı bir açıdan bakıyorum şu an olaya. pavlov'un köpeklerini bilirsiniz. köpeklere et gösterince ağızları sulanır. bir süre boyunca et göstermeden önce zil çalınır ve köpek bunu bir uyarı olarak öğrenir ve ne zaman zil çalınsa et geleceğini düşünüp ağzı sulanır. aynı şekilde sigarayı da kafanızda kötü bir eylemle, düşünceyle birleştirirseniz çok kolay bırakabilirsiniz.
ben mesela sürekli yalnız kaldığımda tek başıma yapacak aktivite bulamadığım için içtiğimi ve bunun ne kadar özgüvenli birisi olmadığımı hatırlattığını düşündüm. bir süre sonra her sigaram bana eziksin sen der gibi oldu ve şimdi kokusu bile bende negatif düşünceler uyandırdığı için canım çekmiyor.
temmuzun 14 itibarı ile 3. ayıma girmiş olacağım eylem! müthiş bir duygu! yapptaaağğğmm diyyeee bağğııraaarrr (bkz: mario oynayan kız)
vee yine ben 6 ay koskoca yarım yıll* geçmiş. özellikle 4. ay anlamadığım şekilde sigara içme isteği geldi; içmemek için epey direndim. -saçmalama xalo kaç ay geçti yapılır mı? -onca kilo aldın değer mi? sorularıyla kendi kendimi içmeme noktasında motive ettim. bu süre zarfında alkollü ortamlarda da bulundum; sigarasız da keyif alınıyor çok kasmayın. şimdilik böyle. görüşmek üzere.
benim için zaman geçtikçe imkansız hale gelmeye başladı bu eylem. geçmiş dönemlerimde sağlık problemlerim yüzünden farklı zaman dilimlerinde 6 ay ve 2 ay kadar bırakabilmiştim.

bu 2 deneyim üzerinden şu çıkarımı yapabilirim.
sigarayı bırakmak daha az bağımlı olduğun bir dönemde daha kolayken günde 2 pakete yakın içtiğin ve fiziksel olarak yoksunluğunu çok fazla hissettiğin dönemde çok daha zor. mümkünse vücut nikotin miktarına olan doyumunu artırmadan bırakabiliniyorsa bırakılmalı.
bırakmak biraz güç olsa da asıl önemli olan bıraktıktan sonraki irade diyebilirim.
mesela sigarasız yıllar geçirip, sigarayı gerçekten bıraktığınızı düşünerek “bir tane içsem bir şey olmaz” yanılgısına kesinlikle düşmemeniz gerekiyor. o içilen bir sigara tekrar başlamanın fitilini ateşlemiş oluyor.

ilaç desteği olmadan bırakmanın tek yolu bir anda kesip atmak.
azaltarak bırakırım olayı maalesef kişinin kendini kandırması. vücut her nikotin istediğinde yavaş yavaş ihtiyaç miktarını artırıyor.
mümkün olduğu kadar yoğun sigara içilen alanlardan da upuzun bir süre uzak durmanın faydası var.
hiç sigara içmeyen birisi sadece rahatsız olurken bırakan birisi için iradeyi zorlayıcı olabiliyor.
unutmayalım ki nikotin bağımlılık yapan en güçlü üçüncü madde. bağımlılığın tetiklenmemesi için ekstra çaba sarfetmek gerekiyor.
bırakıp, ardından pipoya başlanması tavsiye edilir.
sigara bırakılmaz , sadece ara verilir !!!
daha önce 1-2 defa daha denemişliğim olmuştu birinde 1 gün diğerinde 3-4 gün içmemiştim geri başlamıştım. bu defa baya baya kararlıyım 7.gündeyim. ilk zamanlarım çok zordu parmak uçlarım dahi uyuşuktu, ağzım gözüm şiş gibi geliyordu. 7 günde bile inanılmaz değişimler var. şiddetle herkese tavsiye ederim.

inşallah devam eder de bırakabilirim.
şu aralar yapmaya çalıştığım şeydir. zaten çok başlamamıştım da
yaklaşık olarak 6 saattir içmiyrum çünkü 6 saat uyudum şimdi de sigaram yok, allah kahretsin. tüm evi ayağa kaldırıcam sigara diye
28. günümü doldurduğum eylem, fazladan 5 kg garantilidir.
selam tekrar ben. 3 ay 1 hafta geçmiş bile. onsuz daha mutluyum bunu görmüş oldum. biriken para diye birşey yokmuş, meteliğe kurşun sıkmaya devam. bilmem kaç yıl sonra o paraya ev alınır öküz alınır söylemine kanmayın. evet kilo aldım yaklaşık 7 kilo ama halâ bebek gibiyim,taş gibiyim. dumansız hava sahasından bildirmeye devam!
bir yıl bıraktıktan sonra tekrar başlamak gibi bir hata yaptık. altı ay kadar içip sonra yine bıraktık. tarihi hatırlamıyorum ama aşağı yukarı üç ay oldu sanırım. önceki bıraktığımda çok kilo almamıştım ama bu sefer evde oturmanın da etkisi ile 100 den 115 kiloya fırladım. artık ayımsı değil direkt ayıyım. tabi sigara içmekten çok daha iyidir. leş gibi sigara kokmuyorum o bile yeter.
sigaranın hiçbir zaman savunulacak bir yeri olmadı. bunu bir içici olarak söylüyorum. fakat günümüzde özellikle inanılmaz aetan fiyatlar sebebi ile iyice israflık oldu. 4 ay kadar bıraktım fakat inanılmaz kilo aldım. bazıları da hiç almıyor illa alınacak bir sey yok. kendimi biliyorum fazla yiyeceklere abanmasam da metabolizma değişti ve kilo aldım. yaptığım çok yanlış ama tekrar başladım. 2 aydır 1 paket 3-4 gün gidiyor. hakikaten sürekli içmiyorum kahve yanında falan. günde 1 paket bitirmekten daha iyidir diye düşünüyorum. ama tabi en ideali bu illeti tamamen bırakmak. ya da hiç başlamamak
  • /
  • 2