çoğu eşcinselin dini, toplumsal nedenlerle, türlü baskılarla, komplekslerle henüz kendini kabul etmediğini varsayarsak iran gibi muhafazakar bir ülkede görece doğru bir yaklaşım. sonuçta anket yapılsa birçok ülkede benzer sonuçlar ortaya çıkacaktır. ancak eşcinsellerin görünürlüğü ile varlığı farklı şeylerdir. eşcinselliği- ki kastedilen asla sadece cinsellik değildir- kapalı kapılar arkasında yaşamak zorunda bırakılan eşcinseller zaten yoktur, yok sayılmaktadır. buysa uygulanan en büyük şiddettir.
daha humeyni yurtdışında sürgündeyken eşcinsel bireylerin cinsiyet değiştirmesini onaylayan bir fetva vermişti. eşcinsel ilişki sırasında yakalanmanın erkekler için idam, kadınlar için kırbaç * ile cezalandırıldığı iranda, eşcinseller hayatta kalabilmek için ne yazık ki istemese de ameliyatla cinsiyet değiştiriyorlar. iran dünyada tayland dan sonra en çok cinsiyet değiştirme operasyonunun yapıldığı ikinci ülkedir. orada "ben erkeğim ve bundan da memnunun, ama kendim gibi erkeklerden hoşlanıyorum" deme şansınız yok. tüm eşcinsellerin kadın olmak istediklerini sanan salakça bir zihniyet var.
birinin iranlı yöneticilere ayı hareketinden bahsetmesi lazım.
türkiye de de yok. görmezden geliniyoruz. ama hürt açılımı mürt açılımı yapıp, başörtüsü konusunu sorun ilan edip, kişisel özgürlükler gibi kelimeler ile yalanlar arasında bile yer alamıyoruz.
konuyla ilgili olmasi bakimindan "a jihad for love" filmi mutlaka izlenmelidir. 12 ayri ülkede gay ve lezbiyen müslümanlarin sorunlarini irdeleyen bu belgeselde, iran la ilgili olan bölüm gerçekten en trajik olan bölüm.
yoktur çünkü olanlar ya başka ülkelere kaçıyor ya da toplu infaz ediliyor. sadece asılmıyorlar da, bi kuyu kazıp insanları içine doldurduktan sonra benzini döküp diri diri yaktıklarını gösteren onlarca video da çekiyorlar övünerek. islam ülkelerinde eşcinsel olmak tanrının riyakarlığıdır.
iran cumhurbaşkanı mahmud ahmedinejad, bm genel kurulu toplantıları için gittiği new yorktaki ilk açıklamalarında, israili işgalci olmakla ve ırkçılıkla suçladı. bu nedenle israili tanımadıklarını belirten konuk cumhurbaşkanı, ülkesinin eşcinsellere yönelik tutumuyla ilgili soruya ise "iranda eşcinsel yok" diye yanıt verdi.
vardır; renktaşlarımızın iran'da molla hakimiyeti altında korkunç bir hayat yaşadığı ortada, ama her şeye rağmen, size rağmen varlar ve var olacaklar.
cambridge üniversitesinin psychological medicine dergisinde gezinirken denk geldiğim bir araştırmayı paylaşacağım: iranlı gay erkeklerdeki mental hastalık semptomları ve intihar eğilimi.
dergiye ve makaleye 36 dolar karşılığında ulaşılabiliyor ancak bilimin deliklerden sızma gibi bir huyu vardır. dolayısıyla size sci hub üzerinden ücretsiz ulaşmanız için link bırakıyorum, ben özetleyeceğim makaleyi ancak okuma yapmak isteyenler buradan ulaşabilir: https://sci-hub.se/https://www.cambridge...
makale 2019 yılında yayınlanmış, 2021 yılında da revize edilerek dergiye kabul almış. özellikle iran'ın seçilme nedeni malum hükümet ve burada gay erkeklerdeki yüksek intihar oranı. çalışma iran'da gizlilikle yürütülüyor 18-49 yaş aralığında hayatın farklı segmentlerinde yaşayan 213 gay erkeğe ulaşılıyor. bu erkeklerden 8'i bir kadınla evli.
araştırmaya göre bu erkeklerin %9,86 ciddi anksiyete sahibi. yine %3,29'luk oranda ciddi somatizasyon bulguları var. %33 oranında depresyon belirtileri gösteriyorlar.
katılımcıların %20'ye yakını intihar düşüncesine sahip, %7,51'i intihar tehditinde bulunmuş ve %1,88'i daha önce girişimde bulunmuş.
genç gay erkeklerin yaş almış gay erkeklere göre mental problemlere ve intihara daha yatkın olduğu da çalışmada yer alıyor.
iran'ın erkek popülasyonunda -10 yaş ve üzeri erkekler için- mental problem yaşayanların oranı %19 iken gay erkeklerde bu oran %40.
normal bir popülasyona ve diğer ülkelere kıyasla iran bu konuda başı çekiyor.
iran'da eşcinsel olmak nasıl bir deneyim bilemem. ama bu pezevenk mollalara rağmen var olan, var olmaya çalışan herkesle gurur duyuyorum. zaten yaşayacağımız altı üstü 60 70 sene, onu da bu aptallar yüzünden kimimiz mental sorunlarla boğuşarak geçiriyor.
kolay değil, böyle bir ülkede var olmaya çalışıyorlar:
15 yıl önce iranlı bir gayle yapılan kısa bir video bırakıyorum, tahayyül edemiyorum böyle yaşamak zorunda olmayı, zorunda kalmayı. ama bizim hayal bile edemeyeceğimiz şeyler bazılarının gerçeği.
aslında yoktur evet. neden mi? çünkü ülkede eğer en ufak bir eşcinsel eğiliminiz olsun, direk ameliyatla kadın yapılıyorsunuz. kesiyorlar anlayacağınız.