küçük kara balık

samed behrengi'nin dünyaca ünlü çocuk kitabı. çok ama çok güzel bir hikaye anlatır kitap. doğulu bir yazarın elinden çıktığı için ilk zamanlar entellektüeller tarafından yeterli ilgiyi görememiş ama zamanla kült bir esere dönüşmüştür. yaşadığı küçük göletin sınırlarının dışını merak eden ve seyahat etmeye başlayan küçük kara balığın maceralarını anlatır behrengi. kütüphanemin en güzel yerinde saklıyorum. tavsiye ederim...

"küçük balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı.
ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, küçücük; dünya sandığı bir gölde yaşamak değildi."
ırmağın sonunu görmek isteyen bir balığın hikayesi, küçük ve farklı bir balığın... iranlı yazar "samed behrengi" kaleminden.


(önce)

(sonra)

decbe
dedem tarafından okumayı söktüğüm zaman tarafıma hediye edilen, görünce gözlerimin dolmasından mütevellit doğudaki küçük kardeşime gönderdiğim kitaptır.
iyi geceler küçük kara balık. biz mi? karabatağın midesindeyiz hala.
çemberimde gül oya dizisinde adını duyduğum ama almak isteyince bulamadığım kitap...
çemberimde gül oya dizisinde yurdanur ile çağan ırmak'ın küçüklüğü arasında geçen konuşmada söz konusu olan hikaye. bu kitap üzerinden o kadar güzel mesaj verirler ki... fazla iyiydi bu dizi. çok fazla.

12 eylül darbesi döneminde türkiye'de yasaklanan, toplatılan, yakılan, evinde bulunanların tutuklanmasına sebep olan masum kitap. içinde özgürlük ve sorgulama duygusu barındıran ve çevresindeki diğer balıkların fikirlerine saygı göstermediği küçük bir kara balık barındırır. yaşadığı deredeki diğer küçük balıklara mesajını veren, derenin sonunu merak etmesiyle, aile ve çevresinin karşı çıkmasına rağmen yola koyulan, dereden ırmağa, ırmaktan denize okyanusa ulaşabilen minik balık. bu denli sansürü ve yasağı hiç haketmeyen masal kitabı iran'da halen yasaklı durumdadır.