homojen dergi

çok yakında web sitesi aktif yayına geçecek olan, yazarları ve konularıyla farkını ortaya koyan, geleceği pırıl pırıl e-dergi.
dergi yazarlarına bu ayki maaşları yanı sıra sevgili de vereceği iddia edilen yönetime sahip dergidir..

savolsunlar..
güzel olmuş. uygun bir zamanda okuyacağım dergidir.
dark bear 'ın büyük bir nezaket göstererek müzik köşesini bana emanet ettiği, her ay daha iyisini yapma sorumluluğu duyduğum dergi. bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.
ilk yazım, ilk heyecanım.

öncelikle beni seçtiği için dark bear'a, daha sonra emeği geçen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

inşallah hem dergimizin hem bizlerin yolu çok açık olur.
çıkmasını beklerken sabırsızlandığım dergi. çıksa da okusak artık.*
mizanpaji ve konu secimleriyle bir onceki sayi kadar iyi olmus bir dergi, emegi gecen herkesin ellerine saglik. az buz emek degil ve dogru durust reklam almadigi da dusunulurse, kimsenin maddi kazacla yapmadigi, gonullu yapilan bir dergi icin muthis bir emek ve ozveri konulmus ortaya. bu bakimdan da cok tebrik edilesi. aklima gelen birkac oneri var, onlari paylasmak ıstedim:

- kapak tasarimini karmasik buldum, biraz yamali gibi. ana akim dergicilikte genelde kapak gorseli olarak tek bir imaj kullaniliyor, derginin iceriginde on plana cikarilmak istenen ogeleri farkli font buyuklukleri ile kapaktaki tek gorselin uzerine giydiriliyor. bu sekilde daha az kafa karistirici ve daha cok carpici olur derim.

- onsoz olarak yazilmis yaziyi cok tuhaf buldum. normalde bu yazi derginin misyonunu, o sayida ne hedeflendigini, derginin cikma periyodu icerisinde dergi konusuyla alakali ne gelismelerin oldugunu verir diye biliyorum, biraz vitrin olacak ve insani dergiyi okumaya tesvik edecek bir yazi olur. buradaki yazinin amacini fazla anlayabilmis degilim. kullanilan gizemli dil yerine daha birinci tekil sahis, daha samimi bir uslup kullanilsa daha iyi olurdu bence. bu gizemli edayi bir tarafa birakalim, bu derginin yapilis amaclarindan birinin de escinsellerin gorunurlugunu artirmak herhalde diye dusunuyorum, o nedenle derginin lgbt okuyucularina biraz da gorunur olabilmek, baskidan kurtulabilirsiniz diye cesaret verebilmek amaciyla aslinda her yazinin olmasa bile en azindan bu onsoz yazisinin yuzu acik fotolu, acik adi ile editor/genel yayin yonetmeni imzasiyla cikmasinin onemli oldugunu dusunuyorum.

- el yazisi fontunu hic sevmiyorum ben, okunmayi zorlastiriyor bence. bu icindekiler sayfasi haric genelde kullanilan dergi fontlari gayet iyi.

- okuyucularla etkilesim bence onemli ve samimi, sizleri dinliyoruz imajini pekistiren, okuyucu bagliligini artiran bir yayin politikasi. heleki hedef kitleniz marjinalize edilmis ve en buyuk problemi birbirini bulmak ve sesini duyurabilmek olan bir grupsa, bence bu ihtiyac cok daha onemli. nedenle seker abla kosesini olumlu buldum ama ustune bir de dergi basinda mesela "sizden gelenler" kosesi yapilabilir, burada okuyucularin derginin onceki sayisi veya ulkedeki genel lgbt durumlari hakkindaki gorusleri yayinlanabilir. ilginc yazilar gelebilir hatta burada.

- dergi lönk diye bitmese de, en sonuna mesela bir karikatur sayfasi, bir de epilog sayfasi eklense, epilog olarak da okudugunuz icin tesekkur ederiz, gelecek sayida sunlar sunlar olacak, ya da bize mutlaka yazin, ya da iste ulkedeki lgbt bireylerin su su sorunlari var, onlarin cozumu icin de sunlar sunlar lazim onlara bir el ativerin canlar seklinde bir mesaj, ya da dergiyi begendiyseniz arkadaslariniza da okutun, facebookta da paylasin, heterolari ikna edin onlar da okusun vs. tarzi birsey yazilabilir, derginin genel durusunu belirtir, fena olmaz bence.

- derginin slogani "ayirmadan sevijen" degil miydi, ona n'oldugunu anlamadim. bence bir sloganin olmasi guzel bir pr, bulunan slogan da basariliydi. acaba ters bir tepki mi aldi dedim ama pek mantikli da gelmedi.

dergideki her yaziyi okumus degilim ama hepsi de mantikli ve duzgun duruyor gayet, icerikle ilgili bir durum yok bence gayet iyi, bu dediklerim de dergiyi incelerken aklima gelmis olanlar. icerikte ve tasarimda emegi gecen herkese cok tesekkurler, ellerinize saglik.
evde sinema köşesi resmen muazzam olmuş. sağlık ve psikoloji konuları da güzel seçilmiş. elinize sağlık.
derginin ilk sayısı için çalışan ekibin listesi son halini buldu. dergi için toplam 31 başlıkta 33 yazı derlendi. umarım ikinci sayı için aramıza taze kanlar da katılırlar.

güncel künye şu şekilde;

http://homojen.ayisozluk.com/kunye/
yaklaşık 11.000 indirme gördüm internet sitesinde.
başarıya bakın! niceleri olsun diğer sayılar için...
merhaba dergiciler, merhaba ekip,

şubat 3. sayı için neler yazacağınızı belirlediniz mi? belirlediğiniz konuları mail ile bizlere bildirirseniz harika olur. 3. sayı için yazıların gönderileceği son gün 10 ocak olacak fakat yazıları son günü beklemeden yollarsanız, bizlere de çalışma imkanı yaratmış olursunuz. bir de bu sayıda yazılarınıza spot eklemenizi istiyoruz. spot nedir diye soruyorsunuz duyuyorum, yazınıza dikkat çekmek amacıyla görselin hemen üzerine yapıştırılan, konunun en can alıcı kısmı ya da yazınızın max 2-3 cümlelik özetine spot diyoruz. spotla okuyucunun ilgisini çekebilir ve okumaya teşvik edebilirsiniz.

yazılarınızı büyük boyutlu görseller ile desteklerseniz daha da güzel olur. dönüşlerinizi merakla bekliyoruz.

ekibe dahil olmak isteyenler lütfen benden davet beklemesinler, derginin kapıları tüm sözlük yazarlarına açık. yazmaya istekli ve gönüllü, devamlılığı sağlayacak şekilde istikrarlı tüm arkadaşları bekleriz.

sevgiler.
instagram'da ilk sayısı için çıkacak başlıklarla karşılaştım, gerçekten güzel ve iyi düşünülmüş. yazarlarımıza destek olalım. umarım çok başarılı olur.
bu dergiyle ilgili bir kaç tavsiyem var. belki yardımcı olabilirim.

1- öncelikle interaktif bir dergi olacağı için inatla internete dergi görünümde verilmemeli. dergi görünümünde verilen dergileri okumak sıkıcıdır. ilk 5-6 sayfasına bakılır gerisine bakılmaz. çünkü sürekli fareyle sayfa inmek sıkıcı gelir. özellikle benim gibi mouse kullanmayanlar için tam bir eziyet. diyelim ki dergide okumak istediğim özel bir yazı var, o sayfaya gidene kadar saniyelerce yavaş yavaş o oku aşağı indirmeye çalışıyorum. bizim jenerasyon hızlı tüketime alıştı. bir pornoyu bile baştan sona izleyecek sabrımız yok. gzone çok güzel bir iş çıkarıyor ancak yayınladıkları interaktif dergiyi okumak çok yoruyor.

peki ne yapılabilir:

bana kalırsa dergi sayfalarından kurtulalım. sitenin girişinde ay ay dergilerin kapakları olsun. mesela eylül 2015. sonraki ay ekim 2015 eklenir. kim hangi sayıyı okumak istiyorsa o sayıyı tıklar. tıpkı sözlüğümüzde olduğu gibi sol framde dergideki konuların geçtiği bir sütun olur. okuyucu hangi konuyu okumak istiyorsa onun linkini tıklar. o köşede yazan o ayın konusu çıkar. daha hızlı ve pratik bir çözüm. üstelik okuyucu derginin diğer sayılarınıda okumak isteyebilir. ona böyle bir kolaylık sağlamış oluruz.

2 - derginin logosuna konulan ayı simgesi, kökeninin nereye dayandığını göstermesi açısından çok başarılı olmuş. böyle bir şeyin sözlüğe saygı duruşu olarak yapılması gerekiyordu. ancak direk bir ayı simgesi konulması derginin genel bir lgbti algısından çok ayı kültürüne hitap ettiği algısını doğurabilir.

peki ne yapılabilir:

derginin simgesinin yanında olan ayı figürü yerine ayı pençesi konabilir.

- mesela bu resimde 6 parçaya bölünmüş. her bir bölüm gökkuşağının bir rengiyle boyanabilir.

ya da tam bulamadım ama derginin kapağında homojen yazısının sonuna 5 pençe izi atılabilir. pençe izleri gökkuşağının renklerini taşır. veya her yazıda gökkuşağının bir rengini kullanırız. bilemedim şimdi.

şimdilik aklıma gelenler bunlar. arada aklıma başka fikirler geliyor ama şimdi toparlayamadım.
  • /
  • 5