patlıcan

siğarayı bırakmanın en doğal yolu 1 litre su 1 kilo kabuklu batılcan ince ince dil suya at beklaesin sonracıma 2 ilimon sık içine su yerine iç bakemafeyet olsun gari...
patlıcangillerden* bir bitki. latince adı solanum melongena. nikotin içerir*. bu nedenle de sadece insanlar bu bitkinin meyvesini tüketiyor diye biliyorum. normalde hiç sevmezdim ama yine de karnıyarık'ta falan yerdim. bir gün pikniğe gitmiştik, arkadaş patlıcan salatası yapmıştı ve ben onu yiyince cips tadı almıştım. bunun nedeni, büyük ihtimalle patlıcanın umami tadı açığa çıktığındandı. sonra yemeye başladım işte. insanların çok sevmemesinin nedeni umami olması galiba.
sebze demeye kıyamadığım sebzedir.
bir diğeri için (bkz: patates)
domatesgillerdenmiş, ben de bi yarışmada öğrenince şaşırmıştım.
bu sebze ile yapılan her yemeğin, abidik gubidik ismi vardır.

imam bayıldı.
musakka.
oturtma.
islim kebabı.
şakşuka.
karnıyarık.
ali nazik.
hünkar beğendi.
osmanlı türkçesi'nde "badulcan", "badılcan" şekillerinde geçen ve günümüz türkçesi'nde patlıcan halini almış sebzenin adı.
halen bazı yörelerde, özellikle ege bölgesi'nde badılcan ifadesi sözlü olarak kullanılmaktadır. sebze, hint kökenlidir ve hindistan'dan, iran üzerinden osmanlı mutfağı'na, türk mutfağı'na girmiştir. balkan ve bazı slav dillerinin çoğunda da türkçe'deki kullanım geçmiştir ve patlıcan veya benzeri şekillerde geçer bu sebzenin adı.
iyi ki var dediğim sebzelerden. her türlüsü ayrı bir güzel *
  • /
  • 2